Saturday, December 16, 2017

CARA ATASI JUGA SIMPTOM KENCING KOTOR

Bercerita pasai AIR KENCING KOTOR ni kan....nampak macam biasa je kan...macam tak der apa je kan...TETAPI kalau sesiapa yang dah kena ..boleh menangis ..taubat tak mau berlaku lagi...

Ini terjadi pada kakina sendiri....pada beberpa minggu yang lalu....Biasa memang kakina minum air yang cukup yang berlebihan pon..disebabkan cuti-cuti duduk rumah...kekerapan minum air tu hilang...tah mengapa bila duduk rumah nafsu untuk minum air hilang...kalau bekerja boleh minum sampai 3 liter dirumah 3 caawan pon payah....ni lah padahnya...kakina diserang kencing kotor ...Sakit teramat sakit ketika nak buang air kecil....


Pelbagai cara yang kakina buat...

1. Makan HALBA dan minum air kosong tiap pagi...sebelum makan apa-apa...dan makan 3 kali sehari

2. Minum air BARLI...kosong je no gula langsung..minum lebih  banyak agar dapat buang kencing dengan kerap..

3. Ni last kawan-kawan suggest beli #URAL di farmasi dan minum 3 kali dalam sehari....

Bila pergi FARMASI ..doctor yang ada disitu berkata "u makan dalam 2 hari , if tak ok juga kena buat follow-up di klinik jangan tunggu tau....'OKY doctor....thanks for suggestion....




Tahu tak mengapa terjadinya kencing kotor ni? mengapa ia mudah terjadi pada wanita?
Kalau nak tahu kencing kotor ni memang mudah terjadi pada kaum wanita diatas beberapa sebab seperti saluran tempat buang air kecil yang pendek dan saluran buang air kecil dekat dengan tempat buang air besat. Maka itu lah mudahnya bakteria masuk kedalam saluran tempat buang air kecil.

Pada wanita yang hamil ni lagi mudah kerana hormon yang terhasil ketika mengandung saluran buang air menjadi lebih sedikit besar berbanding biasa. Itu sebab wanita yang hamil kerap mengalami kencing kotor..

Kencing kotor atau pon paling mudah  dengan kata jangkitan kuman pada saluran kencing selalu dihidapi oleh wanita. Dimana ia akan merasa pedih ketika membuang air kecil dan juga rasa sakit dibahagian ari-ari iaitu abdomen bahagian bawah. Ini semua kerana jangkitan kuman yang berlaku pada tempat buang air kecil sehingga menyebabkan keradangan dibahagian tersebut.


Mari kita kenali BEBERAPA FAKTOR YANG MENYEBABKAN KENCING KOTOR..

1. Wanita  yang paling berisiko untuk mendapatkan kencing kotor berbanding kaum lelaki. Ini disebabkan saluran air kencing wanita lebih pendek berbanding kaum lelaki dan ia lebih dekat dengan tempat membuang air besar. Oleh itu lah mudahnya kuman atau bakteria masuk kedalam saluran kencing

2. Wanita yang hamil

3. Pekerja Seks

4. Mengalami Masalah Pundi Kencing

5. Memunyai masalah sistem imun seperti penghidap HIV dan juga kencing manis

6. Mempunyai masalah didalam Batu Karang

7. Wanita yang dah berumur

8. Masalah pundi kencing yang tidak boleh dikawal disebabkan saraf tunjang yangbermasalah . Ia boleh menyebakan sedikit air kencing terkumpul dalam pundi kencing dan ia menyediakan tempat bagi kuman itu sendiri membiak.


APA PULA SIMPTOM DAN TANDA-TANDA AIR KENCING KOTOR

Didalam kes begini ia boleh dikatogeri kan kepada 2 jenis 

Pesakit yang mempunyai simptom - symptomic Urinary Tract Infection dan pesakit yang langsung tidak mempunyai simptom Asymtomatic Urinary Tract Infection.

Bagi pesakit yang tidak ada simptom ni terjadi pada kaum wnita yang sedang hamil .Ini kerana mereka datang untuk membuat chek-up setiap bulan. Biasanya wanita yang hamil doctor akan bagi ubat antibiotik  saja sebagai rawatan.

Yang mempunyai simptom pula , selalunya mereka akan mengadu :-
*Sakit ketika membuang air kecik dimana pada penghujung sekali bila air kencing dah nak habis
*Sakit pada bahagian air-ari
*Asyik rasa nak kencing walaupon hanya sikit je yang keluar
*Tergesa-gesa nak buang air kencing
*Air kencing yang berwarna keruh
*Demam
*Mengigil
*Rasa Letih
*Sakit belakang bahagaian buah pinggang kadang-kadang menyusur ke bahagian pinggang

Jangan ingat semua kencing kotor mempunyai tanda ya...beringat ada juga yang langsung tidak menunjukan tanda-tanda  secara fizikalnya...

Memang kencing kotor boleh diatasi dengan antibotik atau rawatan dirumah, ia boleh menjadi lebih teruk sekiranya tidak segera bertindak dengan cepat.


BAGAIMANA CARA ATASI ATAU MENCEGAH DARI MASALAH KENCING KOTOR BERLAKU PADA BADAN KITA..

1. Banyakkan Minum air dalam sehari
Minumlah air dengan banyak, sekurang-kurangnya 8 gelas sehari , sehingga air kencing menjadi jernih ya..



2. JANGAN KERAP TAHAN BILA NAK BUANG AIR KENCING

Ni perangai setengah daripada kita suka tahan kencing....
Tak elok sebenarnya...Terus buang air kencing jika terasa untuk berbuat demikian.Menangguhkan membuang air kencing akan menggalakan pembiakan kuman dalam pundi kencing.




3. JAGA KEBERISHAN ALAT SULIT
Selepas buang air kecil, biasakan mengelap dari depan kebelakang selepas ke tandas, ia bertujuan mengurangkan bakteria merebak dari kawasan dubur ke saluran kencing.

Basuh tangan sebelum dan selepas mencuci alat sulit

4. GUNAKAN PAKAIAN YANG LONGGAR
Wantia yang hamil digalakkan memakai pakaian dalam daripada kapas dan pakaian hendak sentiasa longgar. Elakkan pemakaian pakaian dalam yang ketat  serta tidak selesa

5. BUANG AIR KECIL SEBELUM DAN SELEPAS MEMBUAT HUBUNGAN KELAMIN dengan pasangan .

Untuk mengelakkan jangkitan, anda dinasihatkan agar membuang air kecil sebelum dan selepas melakukan hubungan intim dengan pasangan. Untuk menjaga dan mengelakkan jangkitan kuman pada kemaluan ...


Seandainya anda berasa nak buang air kencing dan merasa sakit pada penghujung ketika buang air ...kemungkinan anda mengalami jangkitan kuman, segera mendapatkan rawatan atau atasi dengan cara yang betol ..minum air dengan banyak..

Selain daripada cara-cara diatas yang kakina amalkan...untuk kembali sihat ...
Shaklee juga ada supplement sebagai antibiotik semulajadi yang boleh diamalkan...
Kakina amalkan #GARLIC Complex shaklee, sebab ia mudah telan mudah serap..ia bertujuan melawan bakteria didalam badan ...juga memberikan kesihatan yang baik....


Garlic

Kalau nak tau kelebihan GARLIC COMPLEX shaklee ni ia diperbuat daripada bawang putih jenis premium yang ditanam secara organik . Cara pembuatannya pada suhu bilik tanpa haba kerana ia bertujuan untuk mengekalkan pengaktifan ALLICIN pada tahap 100%..Kalau nak tau tak semua garlic dipasaran ada mempunyai ALLICIN tau...ALLICIN ni memrupakan sebatian ORGANOSULFUR yang terkandung dalam bawang yang mana ia mempunyai kelebihan antibakteria dan anti kulat serta mempunyai sifat penyembuh .

Mudah je garlic complex ni ..kecik je...best tau...tak rugi mengamalkannya..kerana ia adalah sebagai antibiotik semuljadi...dari nak makan bawang putih yang ori tu bau busuk baik makan garlic complex shaklee....mudah telan mudah serap..


Sekiranya berminat untuk mendapatkan GARLIC COMPLEX   ini boleh hubungi saya:

1) Dengan segera melalui WhatsApp


2) Membuat pembelian sendiri menggunakan online transfer ataupun kad kredit dengan klik icon di bawah ini.




Penafian*
Produk-produk ini tidak bertujuan untuk membuat diagnosis,merawat,menyembuh atau mencegah sebarang penyakit.

#shakleeBAtucaves0172785151
#shakleeGombak0172785151
#shakleeTamansamudera
#shakleeTamanJasaUtama
#shakleePinggiranbatucaves

RESIPI ASSAM LAKSA SEDAP DARI DAPUR KAKINA

Selamat petang semua....
Sedang buat apa tu? rehat-rehat ke...atau sambil minum petang bersama keluarga or pergi makan angin sempena cuti sekolah anak-anak ni...

Kakina duduk rumah je...sebab dua hari je cuti kan..biasa bekerja dari pagi hingga petang...Hari ni kakina nak share resipi bagaimana buat #Assam laksa...tentu ramai yang dah tau kan...dah biasa buat...tak salah kan kakina nak share lagi...mana lah tau ada yang sudi belajar serta gunakannya...


Resipi Assam Laksa Sedap

Kuah Laksa Siap diMakan 



Oky lah mai tengok sampai habis ya,,,,resipi ringkas ni...mudah je sebenarnya...

RESIPI #ASSAM LAKSA SEDAP dari Dapur KAKINA..
#Bahan2 kuah laksa:-
7 ekor ikan kembong yg agak sederhana
*5 tangkai cili kering (rebus dulu)
*2 biji cilimerah
*8 biji cili api
*2 biji bawang besar
*6 biji bawang kecik
*4 biji baeang putih
*1 inci belacan
3 kuntum bunga kantan
Rm 1.00 daun kesum
4 keping assam.keping
Garam

#Bahan2 laksa pulak:-
Laksa /mee kuning
Timun - ptong halus
Telor - rebus
Cili merah -potong kecik
Limau kasturi
Bawang besar -potong nipis

Cara2nya
1.Buanglah dulu isi perut ikan tu,basuh dan rebus dlm 5-10minit
2.Asingkn isi dan tulang..blender isi dulu dengan air rebusan..dah siap baru blender tulangnya pulak
3.masukkn dalam periuk
4.Blender bhan yg bertanda (*) jadi satu sampai halus..dan cmpurkn dlm priuk yg ada ikan..
5.Masukn daun kesum,bunga kantan,assam keping dlm periuk tadi..tambhkn air ya....buh lh garam le..dan rasa..
6.Biar didih kejap bagu betol2 masak..dlm 5minit bolh dihidngkn


Resipi Assam Laksa Sedap

Daun Kesum , Bunga Kantan



Resipi Assam Laksa Sedap

Bawang , Timun , Cili Merah telah Dipotong
Telor Rebus ...



Resipi Assam Laksa Sedap

Mee Kuning dan Laksa



Resipi Assam Laksa Sedap

Laksa siap untuk dimakan

Untuk yang berminat nak mencuba silakan....
Boleh dibuat minum petang...bersama keluarga boleh juga buat berniaga untuk tambah pendapatan kelurga...

Selamat mencuba ya sahbat2sahabat sekalian