Wednesday, January 25, 2017

3 PERBEZAAN UBAT DAN SUPPLEMENT..


Assalammualaikum,
Salam sejahtera sahabat sekalian.

Hari ini, kakina  nak share tentang isu yang ramai orang SALAH FAHAM, termasuklah diri kakina sendiri suatu ketika dahulu. 

Isunya ialah, ramai orang ingat UBAT = SUPPLEMENTYelah kan, mungkin sebab keadaannya yang sama dalam bentuk PIL. Tapi hakikatnya memang TAK SAMA yer. 

Inilah antara persoalan dan statement yang pernah kakina fikirkan dulu. Mungkin ada antara anda yang berfikiran yang sama?

"Saya tak sakit, buat apa nak makan pil-pil vitamin semua ni??"

"Alah, biasalah tu letih-letih, sakit-sakit badan ni, nak buat macam mana, dah terpaksa. Kan ibu menyusu, sibuk dengan kerja, sibuk dengan family. Tahan aje lah.."

"Saya tak makan apa-apa supplement pun susu badan dah banyak! Tak perlu nak makan vitamin-vitamin ni memang  membazir duit aje!"

"Saya tak suka bergantung kepada ubat supplement. Saya makan bila perlu jer.."

"Saya tak suka makan supplement sebab ini semua taktik syarikat yang jual supplement nak kaut untung!"






Jom kita senaraikan PERBEZAANNYA:-

PERBEZAAN #1
UBAT :
Perlu diambil SEMASA SAKIT untuk MERAWAT penyakit. 

SUPPLEMENT :
Boleh diambil bila-bila masa terutamanya SEBELUM SAKIT untuk MENCEGAH sebarang penyakit. 

Dulu, kakina tak faham langsung apa beza UBAT dan VITAMIN. Kan kita muda lagi, sihat lagi. Kenapa nak kena telan macam-macam pills tu. Kalau sakit barulah makan. Tak sakit buat apa nak makan ubat vitamin tu. Haaa..nampak tak betapa salah fahamnya kakina masa tu. Panggil  "UBAT VITAMIN".

Sebenarnya, supplement adalah MAKANAN TAMBAHAN, sama macam makanan seharian yang kita perlu makan setiap hari. Tapi ia BUKAN PENGGANTI MAKANAN tau

Bezanya, supplement telah di ubahsuai dalam bentuk pil atau serbuk untuk memudahkan kita makan dan tahu jumlah pengambilan setiap hari.

Jadi supplement diperlukan untuk memelihara kesihatan kita dan mencegah penyakit. Ia bukanlah ubat yang kita perlu makan semasa sakit saja.

Kalau anda nak tahu, dulu Maria kerap juga SAKIT KEPALA, SELESEMA, SAKIT TEKAK, dan BATUK BERKAHAK. Penyakit biasa je ni kan. Kalau minum ais batu banyak sangat, mulalah tekak rasa tak selesa. Tapi tak serius sangat. Kadang-kadang disertakan demam. Kadang-kadang tak demam. Memang immunisation rendah sangat. Makan berkhasiat pun tak jaga sangat. 

Kalau dulu-dulu, sakit macam ni je kakina confirm akan pergi klinik sebab nak baik cepat. Boleh dikatakan setiap bulan mesti ada pergi clinic jumpa Doctor. Macam dah jadi lawatan bulanan la pulak. Hehe. ...kadang tu nak cepat lagi telan je PANADOL...kan kan

Dan biasanya doctor akan bagi  UBAT BERASASKAN DADAH iaitu Paracetamol dan ubat selesema (e.g. Chlorphenamine). Kalau Maria bagitahu kahak dah kuning hijau dan berketul-ketul, doctor akan bagi Antibiotik sekali. 

Alhamdulillah, sekarang ni, sejak kakina mengamalkan supplement Shaklee lepas vitamin C , kakina dah kurang kena demam juga selesma...best tau...

Alhamdulillah, biasanya masalah di atas akan selesai dalam tempoh 1 minggu, dan takyah pergi jumpa doktor pun. Untuk masalah kesihatan yang ringan macam ni, dah boleh jadi doktor kepada diri sendiri dan keluarga je.. 


PERBEZAAN2

UBAT :
Diperbuat daripada DADAH dan BAHAN KIMIA, boleh berikan KESAN SAMPINGAN BURUK untuk jangka masa pendek dan panjang. Overdose juga boleh membawa MAUT!!

SUPPLEMENT :
Diperbuat daripada BAHAN SEMULAJADI seperti makanan seharian kita. 

TAPI AWAS!! Ada juga supplement di pasaran yang ditambah dengan bahan-bahan kimia seperti Steroid dan hormon perangsang. Jadi wajib berhati-hati dengan jenis supplement yang anda ambil. Pastikan supplement yang kita ambil dijamin SELAMAT, BERKESAN dan SEMULAJADI. 

Mungkin ada yang kata "Lambatnya sakit nak baik, sampai 1-2 minggu. Kalau makan ubat doctor, 2-3 hari je dah baik.".  kakina dulu sebelum kenal Shaklee pun fikir macam tu juga.

Tapi tahukah anda?

Kebanyakan pesakit buah pinggang yang terpaksa menjalani DIALISIS, adalah terdiri daripada pesakitDARAH TINGGI, KENCING MANIS, KOLESTEROL yang bertahun-tahun bergantung kepada ubat hospital berasaskan DADAH, atau yang sering makan PARACETAMOL (contoh untuk MIGRAIN, SENGGUGUT).

Puncanya?

BUAH PINGGANG TERBEBAN DENGAN BAHAN ASING
 yang masuk ke dalam badan pesakit setiap hari dan tertinggal di dalamnya. Memang kebanyakan pesakit dialisis adalah di kalangan mereka yang dah bertahun-tahun bergantung kepada ubat hospital yang diperbuat daripada dadah. Kalau tak percaya, anda boleh refer kepada pusat-pusat dialisis yer.




Pesakit buah pinggang sedang menjalani Dialisis. 

So bila kakina dah sedar yang ubat doctor bagi tu adalah DADAH dan akan bagi effect pada buah pinggang untuk jangka masa panjang, kakina lebih rela sembuh dengan penyelesaian secara SEMULAJADI. 

Contohnya, supplement Shaklee memang diperbuat daripada bahan-bahan makanan dan semulajadi.

Antara kandungan dalam VIVIX adalah dari Anggur Muscadine, COLLAGEN dari sisik ikan merah, ESP daripada kacang soya, HERBLAX daripada Daun Senna, OMEGAGUARD daripada minyak ikan laut dalam, JOINT HEALTH TABLET dari jagung dan lain-lain lagi. 

PERBEZAAN 3

UBAT : Merawat KESAN penyakit atau tanda-tanda sakit. 

SUPPLEMENT : Merawat PUNCA penyakit. Mengandungi NUTRISI yang diperlukan sel badan setiap hari. 

UBAT berasaskan dadah kebanyakannya cuma menutup dan mengubati kesakitan. Sedar tak? Takde penyakit yang berpunca daripada kekurangan apa-apa ubat dalam badan. 

Contohnya bila kita sakit kepala ambil Paracetamol. Sakit kepala tu bukan berpunca daripada kekurangan Paracetamol dalam sistem badan kita kan? Tapi cuma untuk hilangkan kesakitan je. Jangan gatal nak ambil ubat bila tak sakit yer, nanti dapat penyakit lain pulak jadinya. Hehe..

Tapi berbeza dengan supplement, ia mengandungi segala protein, vitamin, minerals yang PERLU ADA UNTUK SEL-SEL DALAM BADAN BERFUNGSI DENGAN BAIK. 

Kalau badan kurang vitamin, kita boleh sakit atau kurang sihat dari segi fizikal dan emosi.  

Contohnya kalau kita selalu demam selesema, ia kemungkinan besar disebabkan badan kita kurang VITAMIN C. So kita rawat lah daripada PUNCA penyakit tu, iaitu makan supplement VITAMIN C untuk menampung kekurangan tu. InsyaAllah, ia dapat mengelakkan sakit yang sama berulang kembali. 

Dan sekali diingatkan yer, supplement ni BUKAN PENGGANTI MAKANAN. Tapi ia adalah PELENGKAP makanan kita setiap hari. Sebab itu supplement sebaiknya di makan bersama makanan seharian supaya ia lebih mudah diserap dan lebih berkesan. 

Ia bertindak perlahan-lahan dalam jangka masa panjang untuk mengisi lompong-lompong nutrient yang kurang dalam badan kita. 


SAMPAI BILA KENA MAKAN SUPPLEMENT NI ???

Sebenarnya, ia terpulanglah kepada apa yang kita makan setiap hari.

Kalau kita boleh pastikan setiap hari makanan yang kita masak atau beli tu cukup keperluan vitamin, minerals yang diperlukan macam dalam Piramid Makanan di bawah, mungkin kita tak perlukan supplement. 


Amacam, cukup tak portion makanan kita setiap hari macam yang disarankan?
Kalau kita kerap makan Fast Food dan Processed Food, biasanya memang tak cukuplah macam ni kan...

Sebenarnya, selain makanan, banyak lagi faktor lain yang boleh merosakkan badan kita.
Contohnya persekitaran yang dipenuhi pencemaran udara, asap rokok sekunder, radiasi, gaya hidup yang sibuk dan stress berpanjangan. 

So supplement sebenarnya membantu juga untuk mengatasi masalah disebabkan faktor-faktor di atas tu untuk jangka masa panjang. Sebelum kita TERPAKSA makan macam-macam ubat dadah lepas dah kena penyakit, tak salah kita amalkan supplement untuk pastikan badan kita cukup vitamin dan minerals. Betul ke betul?

Kita tengok contoh Tun Mahathir Mohamad. Kalau anda nak tahu, beliau adalah pengamal suppplement sejak muda lagi. Sekarang Tun dah pun berumur hampir 90 tahun. Cuba bandingkan diri beliau (dari segi fizikal dan pemikiran) dengan atuk kita yang sebaya yang tak mengamalkan supplement. Hmm..nampak jelas perbezaannya? 


ADAKAH SUPPLEMENT BOLEH BERI KESAN KEPADA KESIHATAN?

Jawapannya YA, kalau supplement yang anda ambil tu diperbuat daripada bahan SINTETIK atau bahan kimia.

OK...lah ya...
Kakina rasa penjelasan serbasedikit mengenai UBAT DAN SUPPLEMENT...dah jelas kan...
Maka buat lah PILIHAN YANG TERBAIK UNTUK KESIHATAN ANDA, KELURGA ANDA...keputusan bijak adalah ditangan anda...
Anda ingin kan supplemnt yang SELAMAT SEMULAJADI BERKESAN, jom amalkan SHAKLEE the best supplement tau..


Berminat nak mencari shaklee boleh hubungi KAKINA
wssp / sms / wechat /telegram - 017 2785151
FB : www.facebook.com/rina.ina.9693
#pengedarshakleeBatucaveSelayanGombak
#penghantaranposdimanasaja
#CodPinggiranbatucaves / Sri gombak / Taman Samudera / Taman Bolton




Monday, January 2, 2017

TESTIMONY VIVIX SHAKLEE / SIRAP MERAH SHAKLEE



Himpunan testimoni Vivix Shaklee / Sirap Shaklee daripada pengguna yang mengambil Vivix secara konsisten, Alhamdulillah membantu kepada yang ingin mengubah tahap kesihatan

1/ VIVIX membantu Pesakit keencing Manis / Diabeties










2. VIVIX membantu pesakit KANSER
















3. VIVIX membantu pesakit BUAH PINGGANG













4. VIVIX membantu pesakit yang menghidap STROK







Berminat nak mencari shaklee boleh hubungi KAKINA
wssp / sms / wechat /telegram - 017 2785151
FB : www.facebook.com/rina.ina.9693

#pengedarshakleeBatucaveSelayanGombak
#penghantaranposdimanasaja
#CodPinggiranbatucaves / Sri gombak / Taman Samudera / Taman Bolton