Friday, March 31, 2017

CARA KAWAL PROTEIN DALAM URINE or AIR KENCING

Assaalammualaikum ...sahabat-sahabat semua....
Selama ni kakina share tentang Penyakit Kencing manis kan....Kali ni kakina nak pulak share pasal PROTEIN yang ada didalam Urine atau lebih senang Air Kencing ...lah ...

Kakina nak tanyer sikit ni ...jangan marah ya ...agak-agaknya berapa kali sahabat buang air kecil ya dalam sehari...Sekali , dua kali , tiga kali...or berkali kali....
Ada rasa lega ke atau merimaskan..bila minum air banyak ...asyik nak kencing je....
Lagi satu kakina nak tanyer....ada tak perasaan  time buang air kencing tu ...nampak macam berbuih...kalau tak bagus lah ya....KALAU ada....jaga jaga ya....ada masalah tu sebenarnya...




Mari kakina terangkan sikit mengenainya...mengapa ia boleh terjadi..Sebenarnya kan sebelum air kencing kita terjadi kan tugas BUAH PINGGANG kita adalah menapis cairan tubuh dan nutrisi termasuk protein sama ada untuk dikeluarkan melalui urin atau disimpan dalam badan.

Pada dasarnya kan molekul protein adalah lebih besar namun ia lebih normal jika sesekali terdapat dalam urine kita...Tetapi jika berlebihan ia akan lebih berbahya tau kerana ia boleh menyebabkan pada GINJAL/SALURAN yang tertentu.  Dan bila dah berlakunya begitu maka cepat-cepat lah mendapatkan rawatan , jangan biar begitu saja.



BAGAIMANA kita nak tau PROTEIN dalam urine kita normal ke tidak ya ?





Sebenarnya bila kita dapati air kencing tu berbuih ini menandakan air kencing itu ada berlebihan PROTEIN didalamnya. 



APA SEBAB-SEBAB boleh berlaku begitu ?

Sebenarnya ada pelbagai faktor ...cuba kita tengok... kemungkin anda ada masalah yang ada seperti dibawah ni :-

* BERMASALAH yang berkaitan BUAH PINGGANG
* MENGHIDAP DIABETES or KENCING MANIS
* HIPERTENSI or DARAH TINGGI
* Bermasalah dengan JANTUNG yang mana boleh melibatkan buah pinggang 
* Selain tu kemungkinan LEUKIMIA , RHEUMATIOD, ARTHRITIS dan DEHIDRASI



BAGAIMANA KITA NAK MENGHALANG DARIPADA BERLAKUNYA AIR KENCING DARIPADA BERBUIH..


1. KEKALKAN BACAAN GULA DALAM DARAH

Bacaan gula yang tinggi adalah sama dengan masalah kencing manis.Ini adalah penting bagi memantau secara berkala tentang tahap gula dalam darah. Pada mereka yang ada keturunan keluarga yang mempunyai kencing manis perlu lebih berhati hati kerana ia lebih berisiko menghidap kencing manis...Jalan yang terbaik adalah turunkan paras glukosa pada tahap normal.




2. TEKANAN DARAH TINGGI

Tekanan darah tinggi juga satu lagi masalah yang boleh memburukkan lagi keadaaan dan fungsi buah pinggang. Seandainya tidak dikawal boleh juga menyebabkan masalah buah pinggang. Dengan mengamalkan ubat-ubatan .juga gaya hidup ia boleh membantu menurunkan tekanan darah yang tinggi.





3.  MENGAMBIL PEMAKANAN YANG SEIMBANG JUGA SIHAT

Elakan daripada mengambil makanan yang telah diproses. Elakkan juga mengambil lebih garam dalam setiap hidangan anda. Makanan yang bergoreng atau berlemak , lebih baik elakkan ...dan kurangkan kurangkan seandainya ingin makan.




Pada yang mengalami air kencing berbuih...pergi lah mendapat rawatan di HOSPITAL dan makan ubat-ubat yang diberi mengikut jadual seperti biasa..

Selain tu juga ada boleh amalkan supplemen shaklee seperti VIVIX...bagi mendapatkan hasil yang lebih positif kerana ia adalah tonik anti penuaan selular yang mampu membaik pulih sel hingga ke tahap DNA.


Bagus sebenarnya VIVIX ni...Pada sesiapa yang mengamalkanya sebagai IKHTIAR itu bagus sebab bukan sahaja organ tertentu mendapat manafatnya, malah seluruh badan akan lebih sihat. Yang paling bestnya apabila anda sebagai pengguna yang berterusan ia boleh mengambalikan keremajaan tubuh kita sehingga 25 tahun lebih muda berdasarkan penyelidikan ke atas RESVERATROL.


Disini kakina share TESTIMONI ...ya






Pada yang berminat pada VIVIX boleh wssp kakina ya
Harga sebotol VIVIX adalah RM 503.00
Harga 2 botol VIVIX pula akan lebih murah lagi dan anda layak mendapat FREE KEAHLIAN juga FREE POSTAGE..


Tips untuk lebih sihat dan cergas...
Amalkan secara konsisten..istiqmah dan sabar...In sha allah ada kesembuhannya...
kita IKHTIAR ...allah yang memulihkannya..


Berminat  boleh terus klik link  dibawah ya :-

#pengedarbatucaveselayangombak
#penghantranposdimanasaja
#codkawasanberdekatan
#codpinggiranbatucaveselayangombak
#jomsihatberrsamashaklee



Thursday, March 30, 2017

TESTIMONI PESAKIT KENCING MANIS

Hai...sahabat semua....
Dah beberapa hari kakina cerita tentang KENCING MANIS kan...Agak-agaknya ada dapat sikit TIPS tak daripada situ, dan tahu tak apa itu kencing manis yang sebenarnya...jenis-jenis nya....makanan yang perlu diambil dan tidak perlu diambil....



Oklah ya...hari ni kakina nak share pulak beberapa testimoni PESAKIT DIABETES yang kembali sihat setelah mengamalkan VIVIX sebagai salah satu cara membantu mereka lebih sihat...
Tetapi sebelum tu mai kita tengok dulu dan ketahui dulu tentang KENCING MANIS ni....Sepertimana kita tahu kan..penyakit KENCING MANIS ni memang dari dulu ada...cuma semenjak kebelakangan ni...makin menjadi-jadi...

Kencing manis....bukan air kencing berasa  manis ya sayang-sayang semua. Kencing manis juga dikenali sebagai DIABETES MELITUS. Penyakit ni disebabkan kekurangan INSULIN didalam badan kita. Yang mana INSULIN ni diperlukan untuk mengawal kandungan glukos atau gula dalam darah. Hormon insulin berfungsi mencernakan glukos dan bertindak membenarkan glukos dalam darah menembusi dinding sel kita.


ok jom kita tengok beberapa TESTIMONI yang ada...yang rata2 mengamalkan VIVIX sebagai jalan altrnative untuk lebih sihat...

1. SUGAR LEVEL , PRESSURE lebih stabil

Sepasang suami isteri yang menghidap kencing manis...selama ni beliau hanya bergantung pada ubat-ubatan hospital...
Tetapi tidak lagi...beliau lebih bijak memilih supplemen yang SEMULAJADI SELAMAT dari shaklee

Sekarang kesihatan pasangan suamisteri ni lebih sihat...tahap bacaan gula dalam darah dah mula menurun begitu juga pressure...

Gembira sungguh pasangan ni...dan sekarang dah tiada ambil ubat hospital...pasangan ni hanya mengamalkan pemakanan yang siaht seperti OAT...dan supplmen shaklee..

Doctor pon dah suggest agar stop ubat...
Itu yang terbaik untuk umur yang dah lanjut...





2. HAMPIR 20 TAHUN MENGHIDAP KENCING MANIS
Ayah saya menghidap kencing manis yang agak lama....
Pada satu hari anisah bawak ayah pergi chek-up body dan tekaaan darah dalam badan....YA ALLAH mengejutkan ...DOCTOR berkata "Organ dalam ayah dah rosak" dan perlu buat DIALISIS....

Ayah termangu...termasuk kami semua...mau tak terkejut...tergamam...bayangkan lah dah STAGE 4...
Lepas balik...tanpa erti putus asa...saya mengambil keputusan belikan ayah sebotol vivix dahulu untuk ayah amalkan...

Syukur ayah suka...ayah minum setiap hari...hinggalah habis...dan kami still belikan lagi ayah VIVIX...sebab daripada pandangan kami ayah nampak lebih sihat...sedikit demi sedikit perubahaan pada ayah...memang betul2 serasi dengan ayah...

Aritu ayah pergi chek-up lagi.."SUPRISE" doctor pon terkejut....
AYAH awak dah tiada kencing manis lah....ayah awak bebas daripada kencing manis....WOW...
Kami semua tersenyum...Doctor sendiri pon tak percaya...

Allhmdulillah VVIX dapat menceriakan ayah...terimakasih vivix...



3. LUKA PEMEDAHAN KERING DAN MENGECIL DENGAN VIVIX..

Ya, allah memang the best lah VIVIX ni....memang terbukti ...
Ini saya alaminya sendiri....sebelum ni kaki kiri saya luka...doctor buang kuku sebab dah busuk...luka melarat menjadi besar...

Ini kerana saya ada penyakit kencing manis...Memang menangis bila doctor cakap " LUKA AWAK MAYBE TAK KAN SENANG...or akan ambil masa dalam 4 bulan baru akan senang" sebab awak ada kencing manis....meruntun jiwa ...dengo....

Sedih pon tak guna...juga...Saya mengambil keputusan untuk beli VIVIX...sebab saya dengar ramai yang mengamalkan vivix boleh baik...Saya tekad beli  walapon saya tahu harga memang boleh gigit jari...puasa tak makan...MAHAI wei.....

Walapon mahal redah je beli...sebab nak sihat....ALLHMDULILLAH akhirnya saya dapat beli...dan mengamalkannya dengan konsisten..Sedap rupanya vivix ni...pekat...lagi...memang awesome lah....tak rugi...
Dengan amalkan setiap hari..

Allhmdulillah....bila buat pemeriksaan kat hospital..doctor pon terkejut...luka yang dikatakan tak boleh sembuh...pulih...dan mengecil....jahitan...memang dh rapat cantik sekali...
Suprise...bacaaan paras gula dalam darah saya dah menurun...

Happy tak terkata....memang AWESOME...



4.BACAAN GULA TURUN daripada 13 ke 4-5...

Beliau adalah seorang pesara yang berumur...beliau juga menghidap penyakit kencing manis semnjak 1996 lagi... Bayangkan lah umur dah 64 tahun dan menghidap sakit kencing manis...

Bagaimana keadaannya...KESIHATANNYA tentu letih lesu tidak bermaya kan...Beliau seorang yang bijak memilih supplmen shaklee untuk kesihatan beliau...diantara supplmnt menjadi pilihan dia adalah VIVIX...
kerana yakin..dengan vivix 

Vivix sangat membantu beliau...sekarang kesihatan bertambah baik...kecerian wajah lagi berseri...muda daripada dahulu...Bacaan gula dalam darah dah menurun...gembira betol sekarang....



Mengapa VIVIX sangat baik dan sesuai untuk pesakit KENCING MANIS...
Mai kita tengok sekejap apa kebaikannya...dan apa sebenarnya VIVIX tu...


**RESVERATROL didalam VIVIX membantu menghalang rintangan insulin yang membuatkan badan menjadi kurang sensitif pada kesan hormon yang berfungsimengurangkan gula dalam darah ini iaitu INSULIN.Rintangan insulin merupakan penyebab kepada kencing manis.

*VIVIX mengandungi campuran unik botani polygonum cuspidatum, anggur muscadine, Elderbery Eropah dan Lobak Unggu yang kaya dengan POLIFENOL yang menjadikan vivix begitu unik. POLIFENOL adalah kumpulan fitokimia yang terdiri daripada sebatian tanaman aygn mengandungi khsiat antioksidan dan sel antipenuaan semualajadi.

Itu sebab VIVIX sangat baik diamalkan untuk mereka yang mengalami masalah dalam penyakit penyakit yanng berbahaya seperti KANSER, KENCING MANIS,STROK..JANTUNG,BUAH PINGGANG.

Tips untuk sihat :
Amalkan secara konsisten, istiqmah,sabar...
In sha allah ada kesembuhan pada diri anda....jom sihat bersama shaklee

Bagaimana cara dan berapa harga mai kakina terangkan sikit:-
BELI 1 BOTOL dengan harga RM 503.00
BELI 2  BOTOL ( Anda layak mendapat FREEMEMBER SHIP + FREE postage )



Terasa nak membeli boleh hubungi kakina 017 2785151
or boleh je tekan link dibwah ni :-


#pengedarbatucaveselayangombak
#penghantaranposdimanasaja
#codkawasanyangberdekatan
#jomsihatbersamashaklee







Wednesday, March 29, 2017

TIPS BAGI KETAHUI MAKANAN UNTUK BANTU MENGAWAL PARAS GULA DALAM BADAN

Assalammualaikum...sahabat2 sekalian...
Apa khbar anda semua  ya...Kakina berharap shabat-sahabat kakina semuanya berada didalam keadaaan yang sihat walafiat ya....YANG tak sihat tu buat-buat lah pergi jumpa doctor atau yang bestnya mari lah makan supplemen shaklee....Best tau tak rugi ...malah sihat lagi...

Sepertimana yang kita ketahui kan...rakyat malaysia ramai yang menghidap DIABETES...tanpa sedar ke tidak....Ini kakina nak share sikit...kita sendiri munkin tak sedar yang kita ada DIABETES....sebab kita tak rajin buat body chek-up...betol tak ? Purata umur yang kena diabetes adalah 18 tahun ke atas....Oleh itu....jaga pemakanan kita....




Bila sudah kena DIABETES....memang susah untuk mencari makanan yang bagus untuk nya...Ramai diantara pesakit diabetes tidak hirau dengan kesihatan sendiri....Betol tak ? sebenarnya kan ...kita sendiri yang harus mengawal pemakanan kita...agar paras gula dalam darah tidak meningkat....

Kakina tahu ramai pesakit diabetes merasa bingung untuk menentukan menu makanan yang tepat bagi diri mereka sendiri..Diet untuk pesakit diabetes adalah bertujuan untuk mengawal kadar gula dan berat badan yang ideal dengan memilih menu sihat dan tepat.





Diet atau aturan makanan bagi pesakit diabetes adalah perlu menjaga pola makanan dan beberapa tambahan extra insulin amat diperlukan.Pengaturan jadual makan harus ada..untuk kontrol pemakanan...


Mari kita tengok MAKANAN-MAKANAN yang boleh diamalkan oleh PESAKIT DIABETES bagi mengawal PARAS GULA DALAM DARAH.

1. Makanan yang ada karbohidarat
Menu makanan yang baik untuk pesakit diabetes adalah makanan yang mengandungi karbohidarat kompleks. Di mana bila makan ia akan diubah menjadi gula sebagai sumber tenaga badan . walaupon kabohidrat itu akan menaikan kadar paras gula dalam tubuh badan, namun penyerapan karbohidarat ni lebih lama dibandingkan karbohidarat yang sederhana.

Makanan yang ada karbohidrat kompleks adalah seperti :-
*BERAS MERAH
*TEPUNG WHOLE WHEAT
*SCREAL DENGAN GULA MERAH
*KENTANG PANGGANG
*RODTI WHOLE GRAIN
*KACANG-KACANG YANG DIKERINGKAN

#Peringatan untuk pesakit diabetes , tolong elakkan daripada memakan roti putih, tepung putih, kentang goreng dan beras putih.


2. SAYUR-SAYURAN
Selain makan yang ada diatas, sayur-sayuran juga bagus untuk pesakit diabetes. Tetapi ingat ya bukan semua sayur boleh diambil oleh pesakit diabetes...Hanya sayur SEGAR saja yang boleh dimakan..atau sayur mentah. IF nak makan sayur beku ,tolong panaskan dahulu ya...

* SAYUR-SAYURAN yang dijadikan jeruk atau asin tidak boleh...Tolong elak kan ya..kerana ia ditambah banyak sodium, sayuran yang dicampur mentega atau keju.


3. BUAH-BUAHAN..
BUAH-BUAHAN juga bagus untuk pesakit diabetes...Buah-buahan segar , buah beku yang rendah kandungan gulanya ...jus dengan kadar rendah gula or bebas gula...itu sebaiknya untuk diamalkan.

Pesakit diabetes tidak digalakan minum sirap, jelly , epal jus,minuman jus buah kerana ia mengandungi pemanis yang agak tinggi.

4. DAGING.
Daging boleh dimakan tetapi dengan kadar sedikit ...diantaranya seperti :

*daging rebus atau daging panggang

*daging yan grendah lemak 
*daging ayam tanpa kulit
*keju rendah lemak
*ikan kukus atau panggang

MANAKALA daging yang langsung tidak boleh disentuh oleh pesakit diabetes adalah seperti :-
*daging goreng
*ikan goreng
**apa pon makanan yang dimasak secara goreng sebaiknya hendaklah di elak kan oelh pesakit diabetes. 


5. LEMAK

LEMAK OMEGA 3 dari ikan tuna, salmon serta lemak omega 6 dari minyak primarose baik diamalkan oleh pesakit diabetes.

*lemak yang baik adalah lemak yang banyak pada tumbuhan dan ikan. sumber utama yang popular adalah minyak oliva, kacang-kacang.

**manakala lemak yang tak baik yang tidak seharusnya pesakit diabetes amalkan seperti terdapatnya pada daging merah, telur,keju, mentega, ais krim dan juga pelbagai makanan ringan.


SELAIN MAKAN-MAKAN yang ada tersenarai...ada juga yang lain ...perlu di elak kan seperti...
+ minuman alkohol
+ makanan yang mempunyai banyak garam
+ makanan berlemak

CONTROL MAKAN MAKANAN YANG MANIS...
Ini adalah penyebab utama kena nya diabetes...
Kita bukan disuruh buang terus gula...Pesakit diabetes masih boleh makan benda manis ..cuma perlu control jangan sampai berlebihan.

Control juga dari makan makanan segera seprti KFC, MCD..PIZZA HUT...boleh makan bukan tak boleh..tetapi ada hadnya....


Selain menjaga pemakanan ...pesakit diabetes juga digalakkan melakukan senaman sekruang-kurangnya 3 kali sehari...dengan bersenam itu lah yang terbaik untuk pesakit diabetes.....


Jaga makan jaga juga..anda juga boleh mengamalkan supplemen shaklee iaitu: 

VIVIX...TONIC MERAH yang terbaik...


Kaya dengan RESVERATROL yang boleh membantu meningkatkan keupayaan sensitiviti insulin.
RESVERATROL mengaktifkan protein yang bantu kawal gula dan fungsi insulin.juga bantu mengawal gula dalam darah.

NAK sihat nak cergas...jaga kesihatan jaga pemakanan...

Terasa nak beli vivix...jom laju laju wssp kakina ya
Nak beli 1 pon boleh dengan harga RM 503.00
NAK LAGI MURAH dan JIMAT mai beli 2 botol ...ANDA layak dapat FREE POSTAGE...FREE MEMBERSHIP...

Jangan malu or segan ya...mai kakina bantu anda..
wssp 017 2785151 - kakina
#pengedarbatucaveselayangombak
#pengedardimanasaja
#codPinggiranbatucaveselayangombak
#jomsihatbersamashaklee






Tuesday, March 28, 2017

MAKANAN YANG PERLU DIELAKAN OLEH PESAKIT DIABETES

Salam sejahtera semua...salam sayang ...
Bila dah sakit DIABETES or KENCING MANIS...banyak kena pantang dalam pemakanan...Kena ikut peraturan ......Tetapi ada juga pesakit kencing manis main bedal je kan...sebabnya ..kan ada ubat...apa guna ubat..BETOL tak...(tu yang biasa dijawab oleh pesakit diabetes) normal...dan biasa... 


Nak sihat nak pulih kena lah berpantang daripada makanan yang mengandungi kadar gula yang tinggi kerana bila kandungan gula dalam badan tinggi..terjadi lah bacaaan gula makin meningkat...maka tak lah pulih pulih walapon makan banyak ubat-ubatan ...

Tentu terasa berat kan..nak tinggalkan makanan yang mengandungi gula...yang tinggi...kalau tu dah menjadi kebiasaan kita....

Mai kakina share..sikit lah ya...


MAKANAN APA YANG PERLU ANDA PANTANG...seandainya anda menghidap DIABETES

NASI PUTIH...
Mengapa nasi bukan yang lain...kalau tak makan nasi cmner pulak...tak lapo ke ?
Itu yang payah sekali nak ditinggalkan ..Betol tak?
OK lah kakina nak share MENGAPA  - NASI PUTIH tak boleh diamalkan pada pesakit DIABETES...

Yang sebenarnya kan NASI PUTIH or nasi BIASA yang kita makan boleh meningkatkan kadar insulin dalam badan kita...Seandainya anda tidak boleh buang nasi...kakina suggest anda tukar kepada BERAS PERANG ..atau beras yang tiada KANJI..





BUAH PISANG
Mengapa tak boleh makan buah pisang...kan sedap kan...
Nak tau tak...sebenarnya BUAH PISANG memiliki kandungan gula yang cukup tinggi  didalamnya..
oleh itu lebih baik elak kan daripada mengambil buah pisang.





MINUMAN BERGAS/BERSODA  Minuman sebegini seharus nya dielak kan bagi pesakit diabetes mengamalkannya...Tak bagus untuk kesihatan...Ia juga menyumbangkan kada gula didalam minuman yang terlalu tinggi...

Ini memang sedap...ramai yang suka kannya....ELAK KAN ya demi kesihatan anda




KENTANG GORENG..
Jangan terkejut tau..mengapa kentang goreng juga tergolong didalamnya senarai makanan larangan untuk pesakit kencing manis..

Sebenarnya kan..didalam kentang mengandungi karbohidrat. Karbohidrat yang terkandung didalamnya merupakan salah satu zat terburuk untuk yang mengalami kencing manis.







KOPI...
Sedap kan..menyegarkan...memang tinggi permintaanya...terutama KOPI 3+1..
Kopi the best untuk hilangkan rasa mengantuk... kopi lah yang dicarinya dulu...tak gitu...Betol kan..
OH TIDAK ya pada pesakit kencing manis kerana dari kopi lah anda suka campurkan dengan gula, karamel, whipped cream...Bila dah bercampur sudah tentunya gula dalam badan pon bertambah...cm tu camner nak elok...

TETAPI if pada pada pesakit kencing manis masih boleh minum kopi dengan SYARAT NO GULA...NO SUSU CREMAL...NO WHIPPED CREAM...bak kata minum secara original saja...itu boleh...






AYAM GORENG...
AYAM memiliki banyak kandungan protein yang kita tahu bagus untuk badan.
TETAPI bila dah di goreng ..apa jadinya....MAKA JADILAH tidak sihat bagi pesakit kencing manis...lagipun kalau goreng tentunya guna tepung....
Pada pesakit kencing manis ..nak makan kena lah makan ayam kukus...atau rebus je yang baiknya...demi kesihatan...kena lah jaga pemakanan anda
.



BISKUT-BISKUT 
BISKUT kan diperbuat daripada tepung gandum...KALAU nak tau apapun yang bersangkut paut dengan tepung gandum sangat mempengaruhi insulin dalam tubuh anda...
Kurang kan makan lagi bagus....tak makan tak rugi kan....


SEREAL / MAKANAN ISTANT 3 +1
MAKANAN INSTANT 3 + 1 adalah makanan or minuman yang mengandungi 3 bahan dalam satu packt...Biasa nya kandunggan gula nya tinggi...
Kalau boleh elakan daripada mengamalkan makan or minum sereal...tu....


JUS BUAH-BUAHAN
SMOTHIE...sedapnya ...
Dah pon kata smothie...diblender..dicampur dengan buah-buahan seperti tembikai...pisang...gula ..er dasyat...menyelerakan...Tahu tak betapa banyaknya kandungan gula didalam minuman seperti begitu...Buah-buahan begitu lah yang membawa derita pada pesakit kencing manis...LEBIH BAIK elakan....atau guna lah buah-buahan yang rendah kandungan gula....


Ada lagi banyak makan yang perlu dielak kan seperti DAGING BERLEMAK, HATI serta organ-organ dalam haiwan yang lain..Kulit ayam yang biasanya ada yang makan dicelup tepung untuk  mengoreng...


HARGAI LAH NYAWA ANDA..SAYANGI LAH KELURGA ANDA....JAGALAH KESIHATAN, dengan menjaga pemakanan anda bila anda di sahkan menghidap DIABETES or KENCING MANIS

Selain menjaga pemakanan , shaklee ada VIVIX untuk mereka yang mengalami pelbagai kesihatan..termasuklah pesakit DIABETES or KENCING MANIS .


Mengapa VIVIX menjadi PILIHAN UTAMA / pilihan ramai...

Sebenarnya VIVIX ni adalah tonic merah...pekat...yang banyak khsiat juga manafatnya...selain anti-penuaan.

VIVIX kaya dengan RESVERATROL yang boleh membantu meningkatkan keupayaan sensstiviti insulin.

Ramuan yang ada didalam vivix mampu meningkatkan pembentukan  mitokondria dan seterusnya menggalakan peningkatan tenaga didalam sel.



Tips untuk lebih sihat dan cergas...
Amalkan lah secara konsisten....sabar juga istiqmah...setiap penyakit ada penawarnya...Kita usaha dan IKHTIAR...in sha allah...dengan izin darinya...


Teringin nak membeli #vivix....
Mai sebotol VIVIX berharga RM 503.00
Anda layak mendapat FREE KEAHLIAN dn FREE postage kiranya anda membeli 2 botol VIVIX...


Wssp or call je kakina 017 2785151 
or boleh tekan link dibawah ni :-

#pengedarBatucaveSelayanGombak
#penghantaranposdimeratatempat
#codkawasanberdekatan
#jomsihatbersamashaklee
#vivixthebestonicmerahpekat


Sunday, March 26, 2017

JENIS-JENIS KENCING MANIS

Hai...Salam sejahtera dari kakina untuk semua sahabat-sahabat kakina tak kiralah dimana anda berada...Moga2 semua nya berada didalam keadaan yang sihat walafiat hendaknya....Anda tentu dah biasa dengar kan tentang PENYAKIT KENCING MANIS....





Tetapi apa sebenarnya penyakit itu ? Adakah dia cuma satu nama? Kakina pasti ..ramai yang hanya tau..PENYAKIT KENCING MANIS...tu satu je...KENCING MANIS lah...bila luka tak senang.....Tak gitu...

Ok lah kakina nak bagitahu sikit lah ...mai kita sembang-sembang sikit...untuk pengetahuan kita bersama...Penyakit kencing manis sebenarnya kan ada 3 golongan...ya....Terkejut tak...kalau kakina kata ada 3 golongan ...jom kita kenalinya...




Sebelum kita mengenali 3 golongan  penyakit kencing manis....Mari kakina terangkan APA sebenarnya kencing manis ni ....Penyaki kencing manis adalah satu keadaan dimana terdapt kadar gula yang berlebihan dalam peredaran darah. Hal ni berlaku bila badan kekurangan sesuatu hormon yang dipanggil INSULIN yang diperlukan untuk menukar gula kepada tenaga didalam badan kita.Badan kita memerlukan tenaga dalam aktiviti harian kita..



KENCING MANIS JENIS PERTAMA (1)




Ia lebih dikenali diabetes bersandar insulin (IDDM-"Insulin Dependent Diabetes atau diabetes awal remaja) Diabetes ni jenis i dicirikan dengan kegagalan penghasilan insulin oleh kelenjar pankeras. Dimana penghidap kencing manis jenis pertama mula mendapat tanda-tanda penyakit ketika kanak-kanak lagi atau dizaman remaja .



Ini disebabkan kegagalan penghasilan insulin semulajadi oleh badan , pesakit ...Pesakit perlukan suntikan insulin dari luar bagi pengawalan tahap glukosa darah.


KENCING MANIS JENIS KEDUA (2)



Ini disebabkan oleh kerintangan insulin (penurunan sensitiviti tisu badan terhadap insulin ) atau penghasilan insulin yang amat berkurangan dalam badan sesorang. 



Kencing manis jenis kedua  (2) ini, boleh dikatakan masih mempunyai sedikit sebanyak insulin dari pankeras, ia boleh dikawal secara pemantuan pengambilan makanan, mengurangkan berat badan , bersenam dan pengambilan ubat secara makan/suapan (suntikan insulin diperlukan dalam keadaan yang tertentu sekiranya pengambilan secara makan kurang berkesan pada pesakit atau memberikan kesan sampingan serious pada pesakit)


KENCING MANIS JENIS KETIGA (3)




Kencing manis jenis ketiga ni melibatkan pada ibu-ibu hamil .Ini merupakan sejenis alahan glukosa yan glebih dikenali pasti pada sebahagian wanita yan ghamil.Kencing manis ketika hamil sering dikesan di kalangan orang AMERIKA juga red indian..Kencing manis ketika hamil biasanya didapati dikalangan wanita yang kuat makan atau wanita yang ada mempunyai keturunan penghidap kencing manis. Pesakit kencing manis yang mengandung memerlukan rawatan untuk menurunkan paras gula agar ia tidak memberikan kesan pada kandungan nya nanti. Kencing manis ketika hamil juga meningkatkan lagi risiko tinggi berada dalam mendapat penyakit kuning ..Oleh itu wanita hamil dinasihatkan jaga pemakanan , jangn terlalu ikutkan hati .jaga kesihatan...


RISIKO DAN MASALAH YANG AKAN DIALAMI OLEH PESAKIT KENCING MANIS.

1/ Bila dah kena penyakit kencing manis...
Terpaksa lah makan ubat-ubatan yang diperlukan. Bila dah jadi rutin mengambil ubat-ubatan ...ada kesan sampingan yang akan terjadi pada pesakit...dimana ia boleh menjadikan sesorang itu lemah dan tidak bertenaga kerana badan manusia tidak boleh menggunakan glukosa.

*Glukosa itu pula akan disimpan di dalam badan sperti di mata, buah pinggan , jantung dan juga di tempat-tempat lain.Ini boleh menjadikan mata rabun, kaki bengkak, buah pinggang menjadi rosak dan jantung menjadi lemah.


2/ 100 trillion sel yang ada didalam badan manusia memerlukan tenaga, Oleh itu sel-sel ini boleh mengarahkan hati untuk mengeluarkan ketone body. Sel ini akan mengambil semua lemak dalam badan kita untuk diproses dan dibakar hingga menjadi tenaga dan ketone body untuk keperluan badan kita.

Kencing manis menjadikan seseorang pesakit itu akan mengalami dua keadaan seperti :-
-HYPOGLYCEMIA IAITU KURUS
-METABLOIC SYNDROME IAITU KEGEMUKAN.


3/ RISIKO bila paling ketara bila sudah diserang penyakit kencing manis...adalah berkurangannya tenaga seseorang, sehingga menyebakan sel tidak mamu untuk mendapatkan glukosa yang diperlukan oleh badan. Tanpa glukosa , metoblisma tubuh kita akan menjadi lambat dan seluruh tubuh akan lebih lemah. Oleh itu , sel akan mencari ketone asid  sebagai sumber kedua bagi mendapat kan makanan untuk sel


Oleh itu baik kita cegah sebelum terlambat...selain dapat menjaga kesihatan...Ia boleh membantu untuk lebih sihat cergas....
In sha allah....Dengan VIVIX shaklee....IKHTIAR lah...


VIVIX shaklee....



*RESVERATROL iaitu kandungan yang ada didalam vivix dapat membantu mengawal gula didalam darah
*RESVERATROL dapat merangsangkan remebesen insulin
*RESVERATROL juga dapat mengaktifkan protein yang dapat membantu kawal gula dan fungsi insulin dalam badan kita..

Ramuan yang ada didalam vivix mampu meningkatkan pemebentukan mitokondria dan seterusnya menggalakan tenaga didalam sel.
Ia juga membantu melambatkan penuaan sel dan merupakan supplemen anti-penuaan yang terbaik didunia.

Bila dah diserang penyakit kencing manis sememangnya ia akan menjejaskan banyak fungsi didalam badan kita..

Jadi pada yang sihat jaga lah pemakanan juga kesihatan anda...iNGIN LEBIH sihat jom amalkan VIVIX..tonic merah pekat yang berkhsiat...Nak order nak tau lebih lanjut boleh ...lah wssp pm kakina ya


Sebotol VIVIX BERHARGA RM 503.00 ..JIKA inginkan lagi murah boleh beli 
DUA botol VIVIX ...anda layak mendapat FREE POSTAGE...FREE KEAHLIAN ..dan anda layak mendapat cash bonus 5% next month...dan anda juga boleh beli lain-lain supplemen dengan harga ahli sebab anda sudah jadi ahli shaklee...BEST kan...mau tak best...kan



TIPS ..nak share sikit....ni
Amalkan lah dengan secara konsisten...istiqmah...sabar...
In sha allah ada kesembuhan...allah tu ada....USAHA dan IKHTIAR..


Berminat boleh  hubungi KAKINA - HP : 017 2785151

#PengedarShakleeBatucaveSelayanGombak
#Penghantranposdimanasaja
#CodSelayangPinggiranbatucaves
#CodTamanSrigombakSamuderaBolton
#CodkawasanyangberdekatanBatucaveSelayanGombak
#jomsihatbersamashaklees