9 April 2017

RESIPI MUDAH BUBUR SUM-SUM DARI DAPUR KECILKU

BUBUR SUMSUM....sedap tau dimakan ketika dalam cuaca yang panas...sejuk je tekak....
Memang best paling best lah ....Hari ini kakina nak share sikit mengenai bubur sumsum...
Bila terasa teringin...ni lah jadinya....

Tidak dinafikan ..nampak senang tapi dah buat...baru tahu....
Nak tau jom.... baca sampai habis ya....






Sebenarnya lah kan...dulu ni lah makanan  kakina semasa kecil2 dahulu sewaktu di kampung....Mak memang rajin buat....dapat makan ketika petang time minum teh...nak lagi sedap taruk jap dalam petiais...lagi perrrr sedap wei.

Biasa di Johor , bubur sum-sum ni dibuat semasa kenduri kawin ..makanan  ni akan dihidangkan pada penduduk kampung yang datang menolong....ini menandakan syukur...dan selamat ..untuk ahli kelurga pengantin.

TERINGAT kakina kisah kelurga kakina bila makan bubur sum-sum ni kerana kakina sebenarnya mempunyai adik- beradik yang ramai...jadi mak memang rajin dan suka buat  bubur sebab arwah abah kakina  memang suka makan ..mak masak memang the best sedap...tk terkata...lagi makan reramai...syok nya....

Sembang-sembang gak yer...resipi jangan pulak lupa bagi...okKlah mai kakina share ya....jangan lupa buat lepas ni tauπŸ˜‚


RESIPI - BUBUR SUMSUM dari DAPUR KECILKU...

Bahan-bahan 

*Tepung beras (kakina guna cap gajah)
*Gula melaka (dalam 3 buku)
*Santan daripada sebiji kelapa (amik dalam 1 cawan pekat)
*Daun pandan (2helai)
*Air sejuk....
*AIR panas
*Garam
*Pewarna hijau or pandan..


CARA-CARA MEMBUAT BUBUR SUMSUM...


Tepung beras dicampurkan dengan santan dan air..kacau hingga semuanya tidak berketul.. ADUNAN yang di cairkan dengan air sejuk tadi dimasukan kedalam kuali yang ada air panas sedang mendidih...masukkan semua adunan tadi dan kacau hingga adunan tu tak melekat pada senduk pengacau...

Agak-agak tak larat kena lah ada tangan stnby ya....
Memang penat..mengacaau.....pandai2 lah cari tangan spare...tau..



 dari TEPUNG JADI ADUNAN


KUAH BUBUR SUMSUM

Masak air bersama gula melaka dan daun pandan....masak sampai hancur dan didih...
Dah cair semuanya....sejukkan sekjap...sementra menunggu adunan tepung sejuk dan keras sikit...



GULA MELAKA + DAUN PANDAN + AIR ....


Ok bila dah siap semua...adunan tepung tu pon dah cantik...tuang dalam bekas dan sejuk kan ya...
bila dah agak keras adunan tu....boleh lah pulak simpn dalam petiais....

Tadaaaa siap udah....
Jom makan...


BUBUR SUMSUM dari dapor kecilku😘


JOM try..yurk
Mudah je kan....kejam maa pon boleh buat....rajin pasti jadi lainlh ordr je..
Jangan marah ye...πŸ’ŸπŸ’Ÿ

SENYUM ITU INDAH..
SENYUM PENAWAR SEGALANYA
πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜˜πŸ˜˜πŸ˜πŸ˜πŸ’πŸŒΊπŸŒΉπŸŒΊπŸŒΉπŸŒΊπŸŒΉ

Tiada ulasan:

Catat Ulasan