17 April 2017

RESIPI PECAL JAWA

PECAL OOOO PECAL....
Nampak serupa tapi tak sama ya....jangan ingat semuanya sama tau...
Setiap negeri tak sama ya....dulu kan kakin aingat semuanya sama je...janji kuah kacang...
Ye...memang semua kuah kacang....tapi bahan-bahannya lain tau....

Mari kakina share sikit...cerita mengenai pecal ni..dalam hidup kakina...sendiri ayng dah sekian lama makan pecal..tiba-tiba bila khwin ngan orang selangor kok lain ya pecal ...mereka

Hahahahahahah..memang ras pelik sikit  gak lah sebab ingat sama je...



Sebenonya kakina ni memang anak jawa...Tapi maaf lah ya...memang tak reti cakap jawa...dengo faham tapi nak cakap balik memang hanyut kelaut..kang ada yang gelakkan kakina pulak..

Yang benornya kakina pon berkahwin ngan orang jawa gak...cuma nya lain negeri je...kakina ornag JOHOR suami orang SELANGOR...dipendekan cerita kami ni sebenarnya satu kerja....

Ok lah cerita pasai pecal ni..kan...dulu dulu lah ya...kakina memang suka makan sayur-sayur ni...almkumlah kat JOHOR smua bahan-bahan pecal adalah sayur-sayuran...tak sama dengan orang SELANGOR...

Pernah satu hari dulu masa mula-mula khawin suami ajak pi pasar malam dan makan di warong kecik....mintak kat kak tu.."PECAL" bila dihantar kok nampk meehoon ketupat dalam tu..tapi berkuah kacang...tnyer sumami apa tu? " PECAL lah sayang....kok lain toh..
hahahahhah memang terkejut masa tu....

Bila dah rasa...memang sedap..kenyang lagi...menjak tu lah baru tahu selangor pon ada pecal gak cuma bezanya mereka menggunakan taugeh yang pendek2...tau...belum kuo batang panjang lagi...memang cute..krup,krup..cm keropok...
HEEEEHAHHAHAHA..memang sdap gila....


Orang selangor punyer ada kelain nan sikit tau...mai kakina tunjuk dan share resipi sikitlah ya:-

Bahan-bahan kuah macam biasalah ya 
*kacang tanah yang disangan atas kuali...
(buang kulitnya dan tumbuk halus)
*cili kering tumbuk halus
*kencur
*gula pasir
*asam jawa

***semua bahan jadikan satu tumbuh halus dan gaul rata nak makan curah air panas dalam bahan tumbuk tadi dan kacau...






MANAKALA bahan-bahan sayurnya adalah seperti 
*Kangkung
*TIMUN
*Taugeh
*Tauhu




BAHAN-BAHAN EXTRA PECAL SELANGOR:-
*Meehoon
*KETUPAT




MANAKALA BAHAN-BAHAN PECAL JOHOR...SEMUA nya adaah sayur-sayur saja seperti
*Pucuk ubi
*Sengkuang
*Timun
*Taugeh
*kacang panjang
*tauhu
*tempeh





NAMA JE SAMA ....RASA SAMA...CUMA yang berbeza...BAHN-BAHAN nya saja yang berlainan....NEGERI SELANGOR LEBIH VARITY...JOHOR KURANG LEBIH SAYUR2AN...

Yang penting semuanya healty...kan....

Ok la tu serba sedikit tentang masakan JOHOR dan SELANGOR...ia tetap sama PECAL ....juga..
ANda nak mencuba silakan...selera masing2 tak sama kan....

Kakina kalau dah masak ni memang tk jamah dah nasi....
sebab semua dah complet ada...cukup zat ukup protein....yesssss 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan