24 Jun 2017

PAHIT MANIS DI SMTP, MUAR DALAM KENANGAN

SMTP dikau tetap dalam kenangan...walaupon tak lama bersekolah di sana.Banyak memories yang tak dapat kakina lupakan...
KELAS 4T1 - rakan2 kakina seperti 

Barisan depan : Maya , Haslina ..J-Sham, Rahmat, Annuar 
Barisan tengah : Salbiah, Maarfoah , Rohaya , Norizan..Sabariah
Barisan belakang : Zulkrnien , Arif , Zahid ...

( sory sahabat , ramai yang kakina lupa nama )





Sebenarnya kan- SMTP ni adalah Sekolah Menengah Tun Perak , di Muar, Johor. Kakina pernah menuntut di sekolah tu selama 2 tahun saja .Iaitu pada tahun 1986-87, sewaktu tu di Tingkatan 4 dan 5 saja...Di sekolah ni pelbagai lapisan ada...anak-anak murid semua bukan dari kawasan yang berdekatan tau...Ada yang tinggal di asrama kerana dik jauh nak pergi ulang alik ke sekolah...

Walaupon selama 2 tahun macam-macam memories yang tak dapat dilupakan...Nak tau tak mengapa kakina pilih sekolah tu...sebenarnya kakina ni berjiwa seni, sastera...jadi sekolah ni lah pilihan hati...Jarak sekalah dengan rumah memang jauh tau...Demi ilmu kakina gagahkan juga...

Biasanya kalau time sekolah , kakina akan bangkit bangun seawal 5.30pagi..dan akan keluar rumah dalam 6.30am pagi kerana bus akan datang lebih kurang 15 selepas itu...Nak keluar rumah ke jalan besar pon jauh..terpaksa kayuh basikal keluar daripada kampung ke jalan besar.Basikal akan di simpan di rumah jiran tetangga yang secara kebtulan ada berdekatan jalan besar.

If tak der kelas tambahan atau sukan...kakina dan kawan-kawan akan pulang ke rumah lebih kurang 2.30ptg..begitulah setiap hari...TETAPI if ada aktiviti pasukan berseragam pada hari sabtu...bus sekolah tak ambil maka dari situ lah aktiviti naik basikal dari kampung pergi sekolah...Walaupon jauh berbasikal...hati tetap happy..tau...tak tau mengapa suka sangat pergi sekolah...masa ni hanya hidup pergi sekolah balik sekolah...tu je...keseronokan untuk enjoy memang tak fikir...hanya berfikir nak belajar walaupon sekolah tu jauh...

Dec 2015, kakina dapat gak jumpa sahabat-sahabat lama...Ni pon secara kebetulan balik kampung... Seronok rasanya dapat berjumpa walapon seketika...sebenarnya kampung kakina bukan muar lagi...jadi payah sikit nak menyinggah ke muar...Sekarang mak dah berpindah ke Batu pahat...masa terhad....

Masa ni kakina dapat jumpa sahabat-sahabat yang dari tingkatan 4 dan 5..seperti Maya, Habibah, Juwita, Pidah.Ina, Ani..Yang jejaka kebanyakkan memang kakina tak mengenalinya melainkan ZUL...



In sha allah tahun ni, kakina ingat nak singgah jumpa bertanyer khbar kawan-kawan yang lain...

Memories SMTP tetap dalam hati, walaupon kawan-kawan semua jauh di sana...
Moga2 kalian semua berada didalam keadaan yang sihat walafiat ya sahabat-sahabat ku sayang....

DIKAU LAH SAHABATKU KETIKA DI SEKOLAH SMPT...jua selamanya...

5 ulasan:

  1. Wah seronoknya masih keep in touch dengan kawan-kawan sekolah kak ina. Mesti bnyak memori manis kan waktu zaman sekolah 😊

    BalasPadam
  2. Zaman sekolah memang best untuk dikenang semula. Lagi-lagi bila masih berhubung walaupun masing-masing berjauhan

    BalasPadam
  3. bestnya masih dapat jumpa kawan2

    BalasPadam
  4. Bila berjumpa masa reunion,mesti rasa lain. Dulu sorang, sekarang dah berkeluarga.

    BalasPadam
  5. Kenangan masa zaman sekolah best kan

    BalasPadam