28 Jun 2017

POPIAH GULUNG INTI IKAN BILIS DARI DAPUR KAKINA

Hai kakak-kakak , adik-adik sayang semua
Dah habis beraya ke ?
Selamat hari raya dari kakina juga kelurga...
Terasa nak cuba tak resipi paling mudah dari kakina...mudah je tau..siapa saja boleh buat ni....

Nak tau ke? jom lah layan jap resipi ni sebenarnya dari makmertua kakina...sekarang dah jadi fervet anak-anak pulak..kalau dulu makmertua rajin buat ketika sihat...ketika nak raya...sekarang kakina sendiri buat...untuk anak-anak..Anak-anak pon rajin menolong .tu yang bestnya...

Jom jom tengok resipi .mudah ni..POPIAH GULUNG INTI IKAN BILIS...




RESIPI - 
POPIAH GULUNG BERINTI IKAN BILIS dari DAPUR KECIL KAKINA

Bahan-bahannya :-

Ikan bilis  ( 1/2 kg )
Cili kering ( 10 batang )
Bawang goreng ( beli yg readymate je  - dalam 3 ringgit )
Gula Pasir ( kisar halus )
Kulit Popiah ( potong 4 or 6 )
Kuning Telor ( untuk lekatkannya )

Cara-caranya :-

Ikan bilis di goreng ..
Cili kering goreng...

ikaln bilis yang dah di goreng ,cili juga...bawang goreng , gula pasir ...( semua ni dikisar halus ya )
lepas tu campurkan jadi satu ..dan gaul....dah siap...
Kulit popiah tu potong lah 4-6 ..agak-agaklah ya jangan kecik sangat , karang nagis nak gulung...nya
Taruklah inti ni di bucu..kulit....dan sapukan kuning telur...serta gulung..
Dah siap gulung boleh goreng hingga keemasan....
Dah siap...mudah je kan





Ni dia ...dah siap gulung...yang atas tu tau...yang bawah tu popiah nestum ....

Mudah je kan....cepat pulak tu..cuma letih sikit lah ya nak gulung boz comel2..kuit muit tu..nak sedap kena lah rajin kn...CUBA lah ya...biasa kita makan inti serunding daging...or kacang tanah kan...kali ni mai try inti ikan bilis pulak...TERBAIK!!!!!!

SELAMAT MENCUBA ..ya....rajin-rajin kan lah tangan tu....membuat...

Dah cuba ...dah tau...xpe....kakina nak share je...resipi makmertuaku...
Resipi kuih popiah yang digemari oleh anak2...


6 ulasan:

  1. nanti nak buat la kak..tak pernah cuba lagi..tq share resipi

    BalasPadam
  2. wah, menariknya. cuti ni boleh la buat. memang suka makan popiah inti ikan bilis nih. sedap. tapi selalu beli sahaja. rupanya senang je mahu buat. terima kasih resepinya.

    BalasPadam
  3. Selalu makan sambal udang kering. Nda pernah rasa lagi ikan bilis. Mesti sedap kan. Thanks for sharing kak ina 😍

    BalasPadam
  4. Hahhh saya nak Cuba lah nanti thanks for sharing kak

    BalasPadam
  5. Lahhhhh gini je ke buatnya? Punyalah Asy suka dok kruk krak kruk krak mendalah ni. Wajib try lah ni sebab Asy suka! Tengkiu kak ina!

    BalasPadam