8 Januari 2018

RESIPI BUAH BETIK TUMIS SEDAP DARI DAPUR KAKINA

Buah betik yang sepertimana kita tahu adalah buah-buahan tempatan...
Banyak ada di tanam....Ada pelbagai kegunaan dan khasitnya hasil dai sebatang pokok betik ....

Kekawan tau ke? buah betik boleh dimakan begitu jika dah masak...
Selain kita tunggu buah tu masak di pokok...setengah peladang akan petik buah betik ketika tua dan mereka perap dengan kapur..untuk dijual pada pemborong...dari situ lah kita beli buah betik yang dah masak...dan makan buah-buahan tempatan,...

Selain buahnya ..daun or pucuk betik bagus untuk kesihatan tau...
Ia boleh dibuat ulam ...juga walapon rasanya pahit-pahit boleh tahan lah rasanya....yang tak lalu memang tak boleh makan tau....
Putik bunga buah betik pon boleh buat ulam....ramai wanita-wanita disana buat ulam je...untuk kesihatan...

Kalau nak tahu daun betik yang muda..boleh mengubati sakit demam denggi tau...
Ini penawar...just blender dan amalkan bagi mengurangkan demam denggi...ni pon pahit gak tau...jangan ingat nak minum guna gula pula...dh tak jadi ubat ler...

Benornya buah betik muda ni boleh buat sayur tau....teringat masa dulu2 duduk kampung , ketika zaman dulu-dulu bila nak masak...tengok luar..je apa ada ..buah pisang ke..buah betik ke? pasti jadi juadah kami seklurga...Paling suka masak lemak putih makan dengan sambal belacan...ikan goreng....Orang kampung ni lah makanan kami...memang boleh tambah nasi ..tk pandang dah orang lalu....rindu kan zaman dahulu-dahlu...adik beradik ramai makan bersama-sama....

Sekarang pon boleh gak masak...cuma suasana dah tak sama...almaklumlah dah kawin dah ada anak-anak...jadi kena lah harungi...duduk pulak di kota besar..buah betik nak masak kena beli ..sebiji RM3.00..kat kampung FREE je kan...heeeee..

Oklah kenangan tetap menjadi kenangan....memori silam mana boleh lupa ...kan..
Memori indah...seindahnya...
Disini kakina nak share #RESIPI BUAH BETIK MUDA...
Ada yang berminat....mai usaaaa sikit blog kakina ya....resipi yang paling mudah ..


Resipi Buah Betik


RESIPI dari Dapur KAKINA :

BUAH BETIK TUMIS + UDANG KERING BERCILI

Bahan-bahannya :
Buah betik yang agak sederhana
Udang kering RM2.00
Bawang Merah yang kecik -3 biji
Bawang Putih - 4 biji
Sedikit belacan
Cili padi - 10 biji ( ikut kepedasan sendiri )
Garam , Gula
Minyak untuk menumis


Cara-caranya :-
- Kupas buah betik
- Racik halus...
- Rendam kejap...atau basuh dan toskan taruk tepi
- Tumbuk bahan seperti bawang merah, bawang putih, cili padi, Udang kering
belacan...

- Minyak panaskan dan masukkan bahan tumbuk tadi ..
- Tumis hingga naik bau..dan masukkan buah betik yang dah diracik
- Bubuh air bagi betol2 tenggelam...dan biarkan selama beberpa minit hingga lembut baru boleh angkat..
- dan hidangkan...dengan nasi panas.


Resipi Buah Betik

Buah betik yang sedang2 je bukan yang dah masak tau


Resipi Buah Betik

Buah betik di kopek dan di racik


Resipi Buah Betik

Tumbuk bahan-bahan untuk Ditumis


Resipi Buah Betik

Buah betik yang Di racik


Selamat mencuba ya sahabt2 semua....
Resipi yang mudah sedap berkhsiat...harga pon tak mahal..

#next blog akan ada lagi resipi...tunggu....

Tiada ulasan:

Catat Ulasan