1 September 2018

RESIPI IKAN CENCARU PANGGANG SEDAP dari Dapur Kakina

Salam sejahteraaa sahabt semua....

Nak resipi tak....ni paling mudah dan ringkas...
Kalau family kakina memang suka masak cara begini untuk IKAN CENCARU...setiap orang lain citarasanya kan....

Ikan cencaru panggang...sedapnya cecah pulak dengan kicap cili atau air assam...per tak cukup sekor kalau dapat makan terutama time panas2 lagi lah laju je...tak jadi lauk ni kalau buat macam ni...main ratah je...kalau kakina dan anak2 memang suka....

Kawan-kawan nak resipi dari kakina....
Mari lah kakina share...mukin cara kakina lain sikit daripada kekawan2 kan...sebab ramai yang buat guna kelapa dan cili kan...Tetapi kakina tidak resipi ni pon dahulu kawan kakina yang bagi...lama sudah bertahun sudah.

Beliau memang baik orangnya..ibu tungga yang membesar kan anak seorang diri..tabah cekal hidupnya dikota besar ni...dan sekarang beliau lebih bahagia hidup seorang diri daripada berteman..tak sakit kepala katanya...anak beliau pon dah besar panjang..bujang pon dah sekarang....



resipi ikan cencaru panggang sedap


Jom kita tengok resipi yang mudah tu ya....

RESIPI IKAN CENCARU PANGGANG dari Dapur Kakina

Bahan Utama :-

Ikan cencaru sederhana besar ikut lah berapa banyak nak guna ( kakina beli 8 ekor )


Bahan Kisar Halus :
4 Biji Cili Merah
6 Tangkai Cili Kering
7 Biji cili api
4 Helai daun limau purut
2 Batang Serai
1/2 inci Belacan
Minyak sedikit
Garam Sedikit


Cara-caranya:-
1. Siang lah ikan tu ya..buang isi perut dan belah belakang ..lumur dengan kunyit juga garam sedikit simpan tepi...

2. Kisar semua bahan kisar hingga halus.Masukkan minyak dalam kuali anggaran 2 sudu besar cukup..bila panas terus masukkan bahan kisar.Masak hingga betol2 kering....masukkan lah garam sikit ..ingat jangan terlalu banyak kanr=g masin pulak

3. Dah siap bahan yang dimasak tadi sumbat lah pada ikan cencaru dan boleh panggang dalam 15 minit..

4. Dah siap boleh dimakan begitu saja atau dengan nasi ...memang sedap ..tau tak caya try lah..


Untuk cecah - sambal kicap assam jawa/ limau

1..Bawang besar dipotong halus 
2. Cili bESAR 1 biji potong halus juga 8 biji cili api potong kecik
3. Dah siap potong masukkan bekas dan curah kicap kipas udang dan perahkan air limau atau air assam jawa...
4. Rasa lah ya...


Mudah kan..cepat kan...
Siap sudah....


Untuk next resipi kita tunggu ..ya...
Oky kita jumpa lagi next blog...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan