Sedang buat apa tu...sibuk dengan urusan anak2 ya...yang bekerja mesti sibuk di pejabat
Biasa memasak mee kari?
Pe kata kakina share sikit pasai resipi yang biasa2 je...nak tak..
Boleh gak kekawan buat minum petang or lunch nanti...
#RESIPI MEE KARI KERANG yang paling mudah paling simple...Mesti ramai yang dah tau kan resipi begini...tentu gak ada yang dah biasa buat ...ada yang berniaga juga kan....
Ok...mai jeling-jeling resipi kakina ya...
RESIPI MEE KARI SEDAP dari KAKINA
( untuk hidangan 5 orang )
Bahan-bahan utama :-
2 bungkus - Mee kuning ( celur dan toskan air nya )
6 biji - Limau kasturi ( potong dua )
4 biji Cili besar ( Merah + Hijau potong kecik)
4 biji Cili Api ( potong kecik-kecik )
Bawang goreng
Daun sop ( dipotong halus )
5 biji Telor ( direbus )
3 keping Tahau
Bahan basah untuk kuah :-
1/2 ayam ( potong kecik-kecik )
1 peket Fish Kek
1 peket Fish ball
1 kilo kerang
1 Cawan - Santan Pekat
Garam
1 Kuib ikan bilis
Air ikut kepekatan yang anda suka
1 keping assam jawa
3 tangkai daun kari ( lurut dari tangkai ya )
3 sudu rempah kari ikan
2 sudu rempah kari daging
Bahan-bahan kisar :-
4 Biji bawang kecik
2 biji bawang besar
4 biji bawang putih
1/2 inci halia
3 batang cili kering untuk lagi pedas ( kakina nak taruk sebab terlupa )
2 batang serai ( di titik ya )
Rempah 3 serangkai
Bunga Lawang
Buah pelaga
Kayu manis
Bunga cengkih..
Cara-caranya :-
1. Blender semua bahan kisar tadi hingga halus
2. Masukkan minyak ..bagi panas...
3. Masukkan serai yang di titik tadi...dan masukan semua bahan belender...dan juga rempah
ratus.. serta rempah kari dua beradik masak hingga naik bau ya...jangan lupa daun kari masukkan juga ya...
4. Dah naik bau masukkan ayam...lepas tu masukkan air ikut suka nak taruk banyak mana. agak2 lah ya...masukan juga asam keping ..kuib ikan bilis , garam
5. Bila ayam dah masak...masukan santan pekat tadi
6. Masukkan pula kerang , fish kek , fish ball biar mendidih sekejap...
Bahan utama tu jangan lupa ya
-Mee kena celur dan basuh dulu , juga toskan
-Daun sop , cili besar, cili api potong kecik-kecik
-Tahau tu goreng dulu seblum dipotong kecik
-Telor rebus tau...baru belah dua
Tumis sampai naik bau ya..
Kuah dah ready - untuk dihidangkan
Dah siap boleh makan ....jom
Bagaimana ...ok tak resipi yang kakina share ni...
Mudah je kan...Nah apa lagi boleh lah buat ya buat minum petang...nak buat untuk majlis keramaian pon boleh...
Moga-moga dapat lah dimanafatkannya sepenuhnya...
SEKIAN terima kasih...
NEXT TIME kakina share lagi resipi-resipi yang mudah ...yang lain pula ya
Tiada ulasan:
Catat Ulasan