7 Oktober 2020

RESIPI SAMBAL GORENG JAWA SEDAP DARI DAPUR KAKINA

Resipi yang paling mudah dan ringkas...sedap tau...lagi sedap bila dimakan dengan nasi putih panas-panas bercampur dengan ikan goren.Yummy boleh bertambah nasi jawabnya kalau tak dikontrol makan , gebus gebas lelama.

Sambal goreng kebiasaan memang orang keturunan jawa yang suka masak begini ,cukup dan complet menu semua ada sayur tempe tauhu soohoon kentang cili..

Nasi ambeng jawa biasa ada tapi sekarang ada juga orang bukan dari golongan jawa pandai makan .Aada je yang pelbagaikan resipi bagi mengikut selera masing-masing
 



Oky lah disini kakina nak share resipi yang sangat simple dan mudah nak makan lunch dinner pon boleh je

My RESIPI 
SAMBAL GORENG KERING - dari dapur kakina
 
Bahan-bahannya :
Tempe ( 2 keping )
Kentang  ( 2 biji )
Tauhu ( 2 keping )
Ikan bilis rm2.00
Kacang panjang dalam 6 batang
Sohoon 
Tauhu kering dalam sekeping
Kacang tanah rm2.00
Cili kering 5 biji
Bawang besar 1
Bawang kecik 4
Bawang Putih 2
Assam jawa 
Garam sikit
Belacan sikit 
Gula sikit
 
 
Cara-caranya adalah:
 
Bahan A...(Semua diGoreng )
Tempe , tauhu, kentang potong nipis dan goreng
Ikan bilis goreng 
tauhu kering potong sedang goreng
SOOHoon goreng
kacang tanah goreng
 
 
Bahan B
kacang panjang potong serong juga nipis ( ikut suka)
Hati ayam + pedal ayam rebus ( ikut suka - potong kecik)
 
 
Bahan C - tumbuk / kisar
Cili kering
bawang bsar
bawang kecil
bawang putih
belacan 

- tumis bahan C  dengan minyak yang sedikit masukkan garam  , gula juga air assam jawa...masak sampai naik bau dan kering

- Dah kering masukkan Bahan B..golek2 sekejap agak2 dah layu tutup api ( Boleh tak payah taruk sayur, ikut kesukaaan sendiri atau taruk pedal + hati ayam yang dah direbus potong kecik2 pon boleh..

- Masukkan pula Bahan A ...golek2 kan nya dan angkat masukkan bekas
Boleh makan gitu je ratah juga makan dengan nasi...

siap dah boleh dihidangkan...SELAMAT MENCUBA semua..Next resipi nanti ada lagi ya..tunggu...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan