30 Mei 2020

RESIPI ONDEH ONDEH GULA MELAKA Dari Dapur Kecil Kak Ina

PKP punyer pasal..macam2 kuih keluar kan...
Dari tak buat apa2 baik buat je....nak beli pon ..mana ada orang menjual time PKP ni kat bazar..melainkan oneline beli...

Dari takut kena tipu....baik buat sendiri...
buat pon bukannya susah kan...mudah dan pantas je...Yang benonya...kalau ada sikap M tu tak leh nak tolong udah....

Ni pon gara2 ...anak dara request sebelum tu...
"ma..pe kata buat kuih yang hijau bulat2 tu luar kelapa putih dalam ada gula hitam ...boleh tak ma..

"kuih apa je tu dik....

"Kuih yang kecik2 tu ma....kan ma dulu ada buat...boleh lah ma....

"orait sayang..kang petang ma buat ya....nak buat sekarang awai lagi..lagipon buat tu kejap je bukan payah 

Untuk anak demi anak..untuk keluarga demi kluarga...mama kena rajin kan juga walaupon malas tu berkepuk kepuk time PKP ni...







Ok lah...kakina share kan sikit....bahan2 nya juga cara2 membuatnya....betol sangat mudah..budak2 kecik pon boleh buat..tutup mata pon boleh buat juga...tak caya ajak lah anak2  dara..budak bujang ..adik2 tu joint buat sama lagi cepat siap

Jenggggg...

Jom kita sekodeng...bahan2 ONDEH2 GULA  MELAKA versi kakina....


MY RESIPI - ONDEH ONDEH GULA MELAKA
( Dari Dapur Kecil Kakina )

Bahan-bahannya :

Tepung Pulut
Gula kabung /melaka
Kelapa parut yang muda
Pewarna Hijau atau boleh je guna pandan yang asli di blender ambik airnya
Air kosong + garam secubit


Caranya ...

Uli tepung pulut, masukkan air sedikit demi sedikit...yang bercampur garam yang dah larut kedalam adunan...jangan sampai terlebih pulak air ya...agak2 lah ...boleh di kepal dibulatkan..

Jangan lupa pewarna hijau masukkan sekali dalam adunan...

Dah jadi...bulat-bulatkan , tekan sikit masukkan gula merah...dan cantumkan...
buat sampai habis....

Panaskan air...bila dah mendidih..masukkan tepung yang dibulat-bulatkan tadi..
biar sampai timbul baru boleh angkat...

Toskan bebola tu dan golek2 kan pada kelapa parut...

Dah siap boleh makan...

Mudah kan...

Boleh cuba if berminat....

Next resipi...tunggu...ya...



Tiada ulasan:

Catat Ulasan