29 Mac 2018

RESIPI PENGAT PISANG SEDAP

"Kakina , esok menu ni ya...
Terkejut dibuat...nya, mau tidaknya ni semalam punyer cerita...
Kisah kakina dengan adik2 satu opis lain department...
Menu yang ditunjuk tu...#PENGAT PISANG kooo caya tak...

Macam tau-tau je kakina ni teringin nak makan benda tu...Kalau diikut kan dah lama tak makan benda ni..dah berpuluh tahun gasanya..semenjak berkhawin..kalau dulu2 duk kampung biasa je...almaklumlaah duk kampung macam-macam ada dan mudah didapati...

Kalau diopis ginilah...kakina  lah mangsa , kerap ditanyer menu apa esok? nak masak apa esok? adik2 ni pandai n bijak je bagi idea...karang yang masaknya kakina juga...Paling seronok kami main share beli barang..makan bersama-sama...memang puashati...dapat bekerjasama sesama...menikmati hidangan yang simple walauopon memasak tanpa cukup bahan...dan menggunakan RICE COOKER je sebagai dapur kami...

Ini lah yang sedapnya masakan nanti.Berkerjamasa..bergotongroyong menyiapkan bahan...
Macam hari ni...ada yang beli pisang, ada yang bawak santan, ada yang bawak tepung pulut ..Daun pandan tak payah risau kat pasu ada ..main potong je kalau nak guna..

Nah ni #Menu hari ini....yang paling simple cepat lazat...
KAKINA mengapa sedap je ni..seorang adik lelaki berkata sambil makan..
....kalau  makan kat kedai..kena bayar rm3-4.00 semangkuk ni...
Kita di sini makan bermangkuk2 kan...hahahah..
Masak ni mudah je...LAAAA biasa je tu kan...main cempak2 je...

Mai kakina share Resipi yang mudah ya...tapi kakina derhaka sikit ubah n tambah wadeh kepeng dalam pengat pisang tu...bagi tambah rasa tambah bahan...




Resipi Pengat Pisang

Pengat Pisang with Wadeh Kepeng

   

Resipi PENGAT PISANG campur WADEH KEPENG

Bahan-bahannya:-
2 biji Pisang Tanduk / Pisang Nangka 
3 Sudu Besar Sagu Biji
1/2 paket Tepung Pulut
Garam
Santan
Gula Kabung/merah /melaka
Gula Pasir sikit
Air 
Daun Pandan


Caranya :-
1. Pisang tanduk di kopek dan dipotong direbus dalam 5 minit

2. Tepung pulut dibancuh dengan air garam, buat bulat2 dan penyekkan tengah...taruklah di pinggan satu satu

3. Pisang tadi diangkat toskan airnya...taruk tepi

4. Rendam kejap sagu biji dalam 2-4 minit toskan air nya nanti

5. Masak air sikit...bila air dah mendidih- masukkan wadeh kepeng yang dibulat2 kan tadi...biar ia mendidih dan timbul...

6. Masukkan pisang, sagu biji..santan...gula merah/gula kabung/gula melaka..gula pasir kedalam nya bersama-sama daun pandan....

7. Kacau dengan kerap supaya santan tak pecah...

8. Kejao je buatnya...jangan sampai pecah santan ...tak sedap  nanti...

Boleh angkat dan hidangkan untuk minum petang...


Resipi Pengat Pisang

Mudah je kan....simple je kan...
Sedap dihidangkan sebagai minuman petang...

Silakan jika berminat...harap dapat dimanafatkan untuk sesiapa saja...

#masakdengankasihsayangpastisedap
#menuringkaspastisedap
#dapurkakina
#opiskurumahku

Tiada ulasan:

Catat Ulasan