Lama tak membuat ni....
Suami tiba2 nak buat pulak...
Macam berangkai je...mula2 adik ipor buat...pastu terserentak hari yang sama adik ipor seorang lagi buat..dengan kami buat...
Nak dijadikan cerita dulu masa kakina belum married dengan suami memang tak penah makan benda gini lauk gini...sebab kakina asal JOHOR...jadi memang tak der pon makanan gini yang tau sambal taun tu..dari ASAM2 atau buah2an je...
Bila dah married dengan orang Sabak bernam..baru tahu baru ler makan lauk ni..sedap rupanya....
Mudah je yang benor...nak membuatnya...sedap tau dimakan dengan nasi putih...biasanya lauk begini dibuat ketika majlis kenduri kawin atau majlis2 tertentu..
Boleh gak dimasak hari biasa2 untuk makan kelurga....
Nak tau tak resipi yang mudah ni...main rebus2 je....jom kita jeling2 tengok2 dn try nanti...
RESIPI SAMBAL TAUN ORANG JAWA SEDAP -
versi kakina
Bahan-bahannya:
3 Ringgit Cili Api ( ikut berapa banyak nak )
2 Ringgit Lengkuas ( potong halus )
8 Biji Bawang Kecik ( potong halus )
5 Biji Bawang Putih ( potong halus )
4 Keping Tempeh ( potong kuib )
Kulit Lembu - ikut nak taruk ke tidak (potong kecik2)
1 KG Kerang - ( nak lebih pon boleh )
2 Ringgit Santan ( 2 biji kelapa - santan cair dan pekat )
Garam
Air
Cara-caranya :
1. Rebus kerang dan kopek taruk tepi
2. Rebus kulit lembu
3. Rebus Lengkus dan Cili api dalam 5 minit dengan santan cair atau air
4. Dah rebus..masukkan bawang merah, bawang putih kedalam bahan rebusan cili api ,
lengkuas...biar sampai didih masukkan kerang, tempeh, kulit lembu, santan pekat, garam...hingga mendidih....
5. Dah didih rasa....dan boleh angkat...hidangkan
Ok mudah je kan....
TRY and cuba lah ya....dah cuba pasti nak lagi...SELAMAT MENCUBA ya kekawan...
Next resipi lain kali ya....
Tiada ulasan:
Catat Ulasan