9 April 2018

RESIPI SAMBAL TEMPE IKAN BILIS SEDAP dari Dapur Kecilku

Sebut TEMPE...pasti orang ingat kacang soya kan...
Minum air soya sejuk2...sedapnya terutama time cuaca panas....
Bulan puasa ni lah minum yang terbaik...

Kacang soya bukan saja boleh buat air soya..ia juga boleh dibuat tempe ...dimana ni adalah makanan tradisi orang jawa...Tapi tidak lagi sekarang...semua bangsa suka makan makan begini lauk begini...tak caya try tanyer mesti ada kaum cina, india suka dan gemarkannya...

Lelagi dimasak kering makan rangup2...cili sikit...ada kemanisan ada kemasam sikit...
Nikmatnya..dia je yang tahu bila sendiri merasainya...

Ni adalah makan orang jawa...mudah je...sedap pulak tu...boleh simpan buat lauk kalau bijak memasak dengan betol...Kalau nak tau ni juga lauk kenduri kendara ketika majlis doa selamat..

Ada yang bijak buat jualan ...tau...

Kakina paling suka lauk begini kering2...krap krup krap krup bunyi bila makan ...Salah satu makanan yang menjadi kegemaran kakina juga anak-anak . Maka harini kakina masak 
#sambal tempe ikan bilis...bercili api sikit bagi pedas...


Nak resipi, boleh baca sampai habis yan blog kakina...

Resipi Sambal Tempe


RESIPI - SAMBAL TEMPE IKAN BILIS..
( untuk makan 5 orang )


Bahan-bahannya :-

5 Keping Tempe 
6 Biji kentang
3 ringgit Ikan Bilis
4 Biji Bawang merah - kecil
3 Biji Bawang Putih
5 Tangkai Cili kering
5 Biji Ciliapi
Assam Jawa
Gula 
Garam...
Sedikit Belacan
Minyak untuk menumis


Resipi Sambal Tempe

Cara-caranya :-

1. Tempe potong tipis-tipis dan kecik - kalau sekeping tu boleh bagi 3 dan hiris lah nipis2 ya..

2. Goreng tempe hingga kering...dah kering taruk tepi ...


Resipi Sambal Tempe 


3. Kentang kopek kulit dan potong kecik dan hiris nipis-nipis...

4. Goreng kering juga....dah kering taruk tepi
  


Resipi Sambal Tempe




Resipi Sambal Tempe

5. Goreng ikan bilis sampai kering ...dan taruk tepi..

6. Cili kering, bawang merah, bawang putih, belacan..belnder jangan taruk banyak air...kalau boleh tumbuk je lagi senang...sebab bila belender ada air lambat sikit nak kering..

7. Masukkan minyak sedikit, ingat tau untuk menumis dimana  kalau terlalu banyak minyak sambal akan jadi basah...dan tumis lah bahan sampai kering..

8. Masukkan air asam jawa, garam , gula....bila dah betol2 kering dan rasa...

9. Bila dah kering..cantik likat...masukkan bahan goreng tadi...seperti tempe, kentang juga ikan bilis..gaul sampai rata..Bila dah rata...terus angkat...dan boleh dihidangkan...

10. Siap dimakan...


Resipi Sambal Tempe

Ok lah siap sudah resipi yang mudah ..simple je kan...

Pada yang berminat nak cuba silakan...
Jangan malu or segan...guna kan lah sebaiknya resipi dari dapur kakina...

Selamat mencuba...
Resipi ada lagi di Next episode...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan