Sedapnya....
Dapat makan SIPUT MASAK LEMAK CILIAPI campur Batang Keladi....
Duduk pulak tepi bendang....boleh bertambah nasi...dibuatnya...
Menu yang simple dan mudah...sedut sedut telan...memang tak cukup semangkuk...
Siput dah semurah dahulu...sekarang harga macam beli emas....bayangkan lah dahulu sekilo RM3 or kekadang RM5.00 saja ...sekarang kalau nak tahu sekilo berharga RM18.00 ...dasyat tak berganda harga..macam udah ada GST je heeeeeee..
Nak makan punyer pasal beli gak....
Ada yang nak RESIPI SIPUT MASAK LEMAK CILIAPI tak...
Mai kakina share ya...simple2 je ni...
RESIPI - SIPUT MASAK LEMAK CILIAPI + BATANG KELADI
Bahan-bahannya :-
1 kg Siput
Batang Keladi
10 Biji CiliAapi
Kunyit serbuk /kunyit Hidup
1 inci Halia
3 Batang Serai dititik
1/2 Kotak Santan
4 Bawang Merah yang kecil
3 Bawang Putih
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis
Cara-caranya :
1. Siang Siput dimana kerat sedikit bahgian belakang siput
2. Siang batang keladi...iaitu buang kulit luar batang keladi dan rebus seketika dalam 10 minit dan buang airnya ...toskan dan taruk tepi
3. Cili Api + bawang Merah + Bawang Putih + halia - blender halus
4. Panaskan Kuali dan masukkan Minyak
5. Tumis bahan belnder tadi...masukkan serai , masukkan kunyit serbuk.. ...bila dah naik bau masukkan siput tadi...gaul sampai rata...
6. Taruk air sikit...dan masukkan batang keladi yang dah direbus...
7. Masukkan santan , garam dan rasa...
8. Biar mendidih dalam 5-10 minit dah boleh dihidangkan....
Siput yang sudah dibersihkan daripada Lumpur
Potong dibahagian belakang Siput
Bawang Merah + Bawang Putih , Halia , CiliApi + Serai
Batang Keladi yang telah diRebus
Santan Kotak yang Kakina guna - ambil 1/2 kotak saja dah cukup
Ok selesai masak , boleh dihidangkan untuk Lunch ...keluarga
Sedap tau...tringat cerita masa kanak-kanak dulu...
Yang ingin mencuba silakan....
*next resipi akan ada..
nantikannn....
Tiada ulasan:
Catat Ulasan