Biasa Daging dimasak kari...assam pedas...rendang...kurmak, black pepper...masam manis banyak kan ...boleh dibuat dengan daging ni...
Pe kata kita try pulak goreng berciliapi ...tukar resipi tukar cara...
Kan kita buat dia...bukan dia buat kita....benornya daging boleh dipelbagai kan...kalau kena cara dan memasaknya...macam2 resipi boleh tak caya jom kita cuba....
Hari tu kakina ada masak #Daging Goreng Berciliapi ni...Ada pulak yang minat dan bertanyer resipi yang simple ni, mudah ABC je tau....Potong2 goreng tumis....
Yang benarnya pada hari tu cuti...pergi lah pasar...tak tau nak beli apa dan masak apa....
Jadi beli je lah Daging...Tapi yang pelik dah beli tak tau nak masak apa pulak...Simpan lah dulu dalam petiais...
Time nak masak pulak dok terkebil2...apa lah aku nak buat dengan daging ni....
Bantai lah potong kecik2....dulu...sambil berfikir menu apa yang patut dimasak...untuk hidangan
Maka terjadilah Daging goreng berciliapi...sebab pening dok fikir apa sedap...padahal semua sedap je...kan...yang penting masak dengan ikhlas untuk keluarga...
Ok mari kita sekodeng jap resipi...
RESIPI DAGING GORENG BERCILIAPI dari Dapur kakina...
Bahan-bahannya :-
1 KG - Daging lembu ( ikut lah mana suka...cm kakina guna batang pinang sebab lembut dan sikit yang ada lelemak sebab nak bagi sedap dan kenyal )
*20 Biji Ciliapi
*4 Biji Cili Merah
2 Biji Cili Merah dan 2 biji Cili Hijau ( Dipotong serong )
*5 Biji Bawang Kecil
*4 Biji Bawang Putih
1 Inci Halia ( Di Mayang Halus )
2 Biji Bawang Besar ( Dipotong bulat )
Assam Jawa
Gula
Garam
Serbuk kunyit ( dilumpur pada Daging )
Cara-caranya :
1. Daging boleh dipotong nipis...
2. Dilumur dengan serbuk kunyit...juga sedikit garam ( sikit je tau )
3. Panaskan Kuali dan bila minyak dah panas, masukkan daging goreng lah ya...jangan pulak goreng sampai rentung...(agak2 lah dah masak kering sikit boleh angkat )
4. Bahan yang bertanda (*) tumbuk lah ya...nak kisar boleh je tapi jangan kisar halus ...
kakina guna chopper ..je mudah sikit sebab kering...
5. Dah hancurkan bahan semua...tumis sampai kering...
Taruklah air assam jawa , gula juga garam...rasa ya....jangan main campak je..melainkan dah teraaa masakkkkk
6. Siap sudah....boleh dihidangkan....
*** Boleh tengok gambar dibawah kakina ada tunjukkan satu persatu...ya
Daging Lembu...
Daging dah siap Dipotong
Daging + Serbuk kunyit
Daging Dilumur dengan Serbuk Kunyit juga Garam
Daging diGoreng
Bawang ,Halia , Cili Merah Hijau Dipotong
Bahan2 Tumbuk or Chopper sepertimana bertanda (*)
Daging dah siap Digoreng
*** Selamat Mencuba resipi yang mudah dan ringkas....
* Next resipi...lain pulak nanti ya
Tiada ulasan:
Catat Ulasan