2 Mei 2018

RESIPI IKAN PATIN MASAK ASSAM REBUS TEMPOYAK dari Dapur Kecilku

Salam sejahteraaa semua...
Dah siap lunch kan....Lunch apa hari ni ya ? Masak apa tu ?
Tentu sedap kan..

Kali ni kakina nak share 1 resipi yang paling mudah ...paling ringkas ..main campak-campak je...
rebuus dah siap boleh hidangkan sewaktu panas2...sedap tau...pada yang sememang nya gemarkan masam-masam...

Biasa nak dapatkan tempoyak tunggu musim buah durian kan...tapi kali ni tak kira musim pon dah boleh kita dapati dan beli dipasar pagi dan pasar malam....TETAPI kena lah pandai sebab ada juga tempoyak yang dihasilkan dengan campuran Durian dengan pisang... tau...jaga-jaga....

Ok ..kali ni kakina nak share resipi masak "IKAN PATIN MASAK ASSAM REBUS TEMPOYAK... Ini adalah salah satu kegemaran kakina...sebab kakina suka masakkan yang berasas assam...

Mari kita tengok resipinya ia......

Resipi Ikan Patin Masak Assam Rebus Tempoyak


RESIPI IKAN PATIN MASAK ASSAM REBUS TEMPOYAK 
( untuk hidangan 4-5 orang ) - Dari Dapur kakina...

Bahan-bahannya...
1 Ekor Ikan Patin ( potong tipis anggaran 2 inci or 1 inci )
8 Batang Kacang Bendi
*10-15 Biji Cili Api
*2 inci kunyit hidup
*1 inci halia
* 3 ulas bawang Putih
* 2 biji bawang merah
* Tempoyak
Daun Kesum
Bunga Kantan
Assam keping
Garam
Gula sedikit


Ikan Patin

Sekor Ikan Patin

Cara-caranya :-
1. Siang ikan, potong dalam anggaran 1 inci atau 2 inci....basuh dengan air assam jawa bagi hilang hanyir
2. Bahan bertanda (*) semua blender jadi satu
3. Masukkan bahan belnder kedalam periuk dan masukkan air...sedikit...
4. Masukkan bunga kantan yang dibelah 2...
5. Masukkan assam keping , kacang bendi....
6. Masukkan ikan patin...
7. Masukkan garam...dan rasa...
8. Biar mendidih...dan ikan masak...tak lama dalam lebih kurang 15-20 minit je

Dah boleh dihidangkan.....yummy...


Bahan-bahan Masak Assam Rebus

CiliPadi , Kunyit , Halia , Bawang Putih, Bawang Merah



Daun Kesum

Daun Kesum



Kacang Bendi

 Kacang Bendi 



Tempyak dan Bunga Kantan

Bunga Kantan , Tempoyak



Resipi Ikan Patin Masak Assam Rebus Tempoyak

Kisar semua bahan




Ok dah siap boleh dihidangkan dengan nasi panas....
Mudah je kan...ringkas kan...kita blender semua bahan..masuk piuk...tunggu mendidih...dah settel..

Nak cuba silakan.....guna resipi yang ada...
**next resipi akan ada...
tunggu

Tiada ulasan:

Catat Ulasan