Lama tak bersiaran tentang #Resipi Dari DAPUR KAKINA kan...
Tak tahu nak share apa ...al maklumlah ramai diantara ibu-ibu memang teraaaa masak ...
Betol tak...? jangan lah malu-malu...
Hari ni kakina nak share lah sikit tentang resipi yang kakina buat ....boleh ke tu...
Hanya sekadar share ner...seronok2 ..mana tahu ada yang nak mencuba..
Sebenarnya nak masak ni bukan susah pon...niat serta ikhlas melakukannya ..Itu adalah resipi yang penting mesti ada dalam hati...
Ok lah kakina share resipi #Ikan Jenahak masak sop...
Ada yang main rebus2 je....tapi kakina tumis sikit dengan minyak...
RESIPI - SOP IKAN JENAHAK
Bahan2nya :
1 Ekor Ikan Jenahak ( angaran 4 orang makan )
3 Biji bawang merah yang kecil*
3 biji bawang putih*
1 biji bawang merah yang besar*
1 inci Halia*
Sedikit lada hitam
Sedikit lada sulah
Garam
1 Batang daun sop
2 Biji tomato
Sedikit kobis
Sedikit daun sop / daun sadri
3 rangkai rempai ratus (bunga lawang , kayu manis.buah pelaga)
Air ikut citrasa sendiri nak kuah banyak ke sikit...
Cara2nya....mudah je..
1. Ikan dah semestinya kena siang ,buang sisik..potong nipis...
2. Tumbuk bahan bertanda (*)
3. Panaskan minyak dan tumis bahan tumbuk tadi hingga naik bau...+ 3 serangkai
4. Masukkan air (ikut citarasa masing) nak banyak mana ya...
5. Tunggu mendidih..baru masukkan ikan....Lada hitam + lada sulah + garam...dan sayur2 yang lain..
6. Tunggu lagi dalam beberapa minit baru angkat...ya dan taburkan daun sop ..daun sadri...diatasnya..juga bawang goreng sekali...
Oky dah siap....boleh dihidangkan...makan tenghari ...
sedap dimakan dengan sambal kicap....
Selamat mencuba....
***next resipi....
Tiada ulasan:
Catat Ulasan