5 Ogos 2018

RESIPI GULAI TRENGGANU IKAN KAYU TONGGKOL SEDAP

Sedapnya kalau dapat makan gulai ni panas2 kan....
Ini adalah versi kakina sendiri bukan tiru orang tau...kakina adalah anak kelahiran JOHOR...tetapi bila teringin nak makan bedal je lah...jadi gak rasanya...memang best...walaupon tak sepandai anak jati Trengganu...

Tak cuba tak tahu..dah cuba nanti lelama tahu gak...

Nak tau cara kakina masak , jom baca sampai habis juadah dari kakina...
Mudah cepat dan pantas juga ringkas...


Resipi Gulai Terengganu Ikan Kayu Tonggol sedap


Resipi GULAI TRENGGANU - IKAN KAYU / TONGGKOL  versi Johor

Bahan-bahanya :
Sekor sedang2 - Ikan tonggkol / kayu  ( dipotong )
4 Cili besar ( merah dan Hijau ) belah dua
1 Batang Timun -Di potong 
5 Batang Kacang panjang - di potong dalam anggaran 1 inci
5 Ulas Bawang merah 
4 Ulas Bawang putih
7 Biji Cili API
3  Keping Asam keping
Santan DARI SEBIJI KELAPA ( separuh air - separuh lagi pekat )
Garam
Halia 1/2 inci
Kunyit hidup 1/2 inci ( boleh guna serbuk kunyit )
Daun kunyit 2 helai


Cara-caranya mudah saja:-

1. Ikan kayu /tongkol dipotong-potong dan direbus dengan assam keping juga garam

2. Blender bawang merah + bawang putih + cili api + halia + kunyit hidup...

3. Bila ikan dah masak...toskan dan taruk tepi...

4. Masukkan bahan blender tu dalam kuali dan masukan air rebusan tadi..dan masukkan ikan sekali...

5. Biar bahan itu mendidih dan masukkan kacang panjang , timun...cili merah + cili hijau yang dibelah dua ...

6. Masukkan garam...dan santan...kacau jangan sampai pecah minyak....

7. biar kejap dalam 10 minit...tak payah lama kan ikan tadi dah masak...kita cuma nak masakkan sayur dan santan ...buh daun kunyit dalam sehelai dua...untuk wangi.

8. Boleh  dihidangkan dengan nasi panas...siap.... 




Resipi Gulai Terengganu Ikan Kayu Tonggol sedap


Mudah je kan..resipi ...
Nak cuba silakan....

next resipi nanti ...lah ya...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan