Sedang buat apa tu? rehat-rehat ke...atau sambil minum petang bersama keluarga or pergi makan angin sempena cuti sekolah anak-anak ni...
Kakina duduk rumah je...sebab dua hari je cuti kan..biasa bekerja dari pagi hingga petang...Hari ni kakina nak share resipi bagaimana buat #Assam laksa...tentu ramai yang dah tau kan...dah biasa buat...tak salah kan kakina nak share lagi...mana lah tau ada yang sudi belajar serta gunakannya...
Kuah Laksa Siap diMakan
Oky lah mai tengok sampai habis ya,,,,resipi ringkas ni...mudah je sebenarnya...
RESIPI #ASSAM LAKSA SEDAP dari Dapur KAKINA..
#Bahan2 kuah laksa:-
7 ekor ikan kembong yg agak sederhana
*5 tangkai cili kering (rebus dulu)
*2 biji cilimerah
*8 biji cili api
*2 biji bawang besar
*6 biji bawang kecik
*4 biji baeang putih
*1 inci belacan
3 kuntum bunga kantan
Rm 1.00 daun kesum
4 keping assam.keping
Garam
7 ekor ikan kembong yg agak sederhana
*5 tangkai cili kering (rebus dulu)
*2 biji cilimerah
*8 biji cili api
*2 biji bawang besar
*6 biji bawang kecik
*4 biji baeang putih
*1 inci belacan
3 kuntum bunga kantan
Rm 1.00 daun kesum
4 keping assam.keping
Garam
#Bahan2 laksa pulak:-
Laksa /mee kuning
Timun - ptong halus
Telor - rebus
Cili merah -potong kecik
Limau kasturi
Bawang besar -potong nipis
Laksa /mee kuning
Timun - ptong halus
Telor - rebus
Cili merah -potong kecik
Limau kasturi
Bawang besar -potong nipis
Cara2nya
1.Buanglah dulu isi perut ikan tu,basuh dan rebus dlm 5-10minit
2.Asingkn isi dan tulang..blender isi dulu dengan air rebusan..dah siap baru blender tulangnya pulak
3.masukkn dalam periuk
4.Blender bhan yg bertanda (*) jadi satu sampai halus..dan cmpurkn dlm priuk yg ada ikan..
5.Masukn daun kesum,bunga kantan,assam keping dlm periuk tadi..tambhkn air ya....buh lh garam le..dan rasa..
6.Biar didih kejap bagu betol2 masak..dlm 5minit bolh dihidngkn
1.Buanglah dulu isi perut ikan tu,basuh dan rebus dlm 5-10minit
2.Asingkn isi dan tulang..blender isi dulu dengan air rebusan..dah siap baru blender tulangnya pulak
3.masukkn dalam periuk
4.Blender bhan yg bertanda (*) jadi satu sampai halus..dan cmpurkn dlm priuk yg ada ikan..
5.Masukn daun kesum,bunga kantan,assam keping dlm periuk tadi..tambhkn air ya....buh lh garam le..dan rasa..
6.Biar didih kejap bagu betol2 masak..dlm 5minit bolh dihidngkn
Daun Kesum , Bunga Kantan
Bawang , Timun , Cili Merah telah Dipotong
Telor Rebus ...
Mee Kuning dan Laksa
Laksa siap untuk dimakan
Untuk yang berminat nak mencuba silakan....
Boleh dibuat minum petang...bersama keluarga boleh juga buat berniaga untuk tambah pendapatan kelurga...
Selamat mencuba ya sahbat2sahabat sekalian
Tiada ulasan:
Catat Ulasan