7 Oktober 2019

RESIPI - AYAM GOCHUJANG Versi DAPUR KAKINA

Allhmdulillah bila ...anak-anak ku beraksi di dapur...
Dari IPTA lagi tinggal diasrama dah mula berdikari..masak sendiri walaupon simple2 je...
sekarang dah habis belajar...bekerja ...lagi mudah nak buat apa...

Ahad adalah hari lapang untuknya....
Mula lah meredah dapur masak apa yang disukainya.....cuba selagi boleh...

Lama nak masak GUCHUJANG ni...tapi bahan2 asyik tak cukup je...almaklumlah...kadang ingat kadang kelupaan membeli...jadi last2 mama yang belikan ayam ...tapi bahagian kepak je...yang lain sesama cari sabtu hari tu....

Dari membeli diluar baik masak sendiri...jimat bersih dah puas makan...kan...
tak susah sebenarnya...ingat payah beno...

Maka bersiaran si sulung di dapur bersama si bungsu...godek2...mama dok perati je...



RESIPI AYAM GOCHUJANG

AYAM GOCHUJANG - VERSI KAMI

Di sini kakina share resipi yang kami buat Ahad hari tu...
mudah je...

" mama rasa ya" sedap tak...
allhmdulillah memang best...next time boleh buat lagi...tak payah nak beli...
boleh je makan begitu juga makan dengan nasi...sedappp makan panas2 tau....

Mai kita intai-intai resipi versi kami....maaf lah kalau terubah...mengikut citarasa kami...

Resipi Ayam Gochujang versi korea tapi orang Malaysia yang cook..😀
Bahanbaha
Bahan2nya
AYAM bahagian kepak dalam (sekilo)
(basuh bersih)
Pess Guchujang (beli di pasaraya ada)
tepung Bistari
Madu
garam
bawang putih cincang
butter
minyak
air sikit
bijan..

Caranya...
*Kepak ayam cuci sampai bersih...
*Perap ayam dengan tepung bistari juga air dalam 1-2jam agar tepung menyerap kedalam
*Dah perap ... angkat satu satu golek2 kan atas tepung bistari yang ada balance...
*Goreng dengan minyak...dengan api sederhana..
*Taruk tepi...yang dah siap goreng...
Kuah cili...(Guchujang)
*cairkan butter...tumis bawang putih hingga berbau
*masukkan cili guchujang...
*madu...secukup rasa...dan air bagi cair sikit...if not terlalu pekat
*bagi mendidih...baru boleh angkat
***bila dah mendidih angkat buh bekas...
****nak makan baru curah kuah..taburkan bijan..
dah siap...

kan mudah je kan ...tak susah kan....

next resipi...dari kami....

Tiada ulasan:

Catat Ulasan