Kat mana nak dapatkannya...
Tentu ramai yang tertanya-tanya kan...selama ni ramai yang tahu lobak cuma ada putih , Oren je kan...
Pelik kan kok ada yang berwarna Unggu ? mana mai...tu?
Jangan pelik ya...memang ada sebenarnya LOBAK UNGGU ni cuma ia tak ada di Malaysia je...
Lagipon Lobak unggu ni sangat mahal harganya dan ia sejenis lobak yang memang tak boleh hidup di malaysia...
Kalau nak tahu lah bahawa Lobak
ungu dikatakan berasal daripada negara Ancient Persia (Afghanistan/Iran)
sejak beribu tahun dahulu. Dipercayai sebelum kurun ke 16 kesemua lobak adalah
berwarna ungu dan kuning.
PURPLE CARROT atau LOBAK UNGGU adalah sumber terbaik vitamin A, dan mengandungi phytokimia termasuk carotenoids, phenolics, polyacetylenes, isocoumarins, dan sesquitterpenes.
Ia juga mengandungi anthocyanins, antioksidan yang mustajab. Anthocyanins adalah bertanggungjawab pada warna merah menyala, biru dan ungu pada buah dan sayuran. Berry mengandungi banyak anthocyanins, terutama sekali blueberi yang mengandungi aktiviti antioksidan yang teramat tinggi.
Ia juga mengandungi anthocyanins, antioksidan yang mustajab. Anthocyanins adalah bertanggungjawab pada warna merah menyala, biru dan ungu pada buah dan sayuran. Berry mengandungi banyak anthocyanins, terutama sekali blueberi yang mengandungi aktiviti antioksidan yang teramat tinggi.
Anthocyanins adalah antioksidan utama dalam karot yang berwarna ungu-kuning dan ungu oren, dan karot unggu-kuning mengandungi kapasiti antioksidan yang tertinggi, diikuti oleh karot ungu-oren.
Asid klorogenik adalah antioksidan paling banyak di dalam semua jenis karot. Asid klorogenik ini adalah antioksidan paling banyak dalam semua jenis karot.
Asid klorogenik ini dipercayai bertanggungjawab mengurangkan diabetes yang dikaitkan dengan pengambilan kopi.
Sejak kebelakangan ini kajian telah menunjukkan anthocyanins mempamerkan banyak aktiviti biologi, termasuk antioksidan, antii radang, anti mikrobial dan anti carcinogen.Tambahan pula ia juga mempamerkan kesan pada saluran darah, platelet dan lipoprotin yang berkebolehan mengurangkan risiko penyakit jantung koronari.
KITA KENALI 6 KELEBIHAN LOBAK UNGU ATAU
PURPLE CARROT PADA KESIHATAN SUPAYA TAK DAPAT BANYAK PENYAKIT
Antioksida
Antioksida yang
terdapat dalam lobak ungu atau purple carrot penting untuk melindungi sel badan
Kita daripada "berkarat" yang boleh menyebabkan pelbagai penyakit
bakal datang. Ia juga penting untuk menghalang radikal bebas yang berbahaya
hadir ke dalam sel tubuh badan kita.
Anti Radang
Mempunyai sifat anti
radang yang tinggi dan disebabkan itulah ia bagus untuk melegakan arthritis @
sakit sendi
Anti Carcinogen
Sifat anti carcinogen
pada lobak ungu atau purple carrot membantu mengurangkan risiko
kanser. Bagi penyakit kanser, ia boleh membantu tubuh untuk melawan sel sel
kanser dari merebak.
Kajian yang dijalankan oleh Jabatan Pemakanan & Sains Makanan Universiti Maryland telah menguji kesan Anthocyanin daripada pelbagai sumber didapati bahawa anthocyanin dalam lobak ungu atau purple carrot mampu menghalang pertumbuhan sel-sel kanser kolon.
Kajian juga mendapati lobak ungu atau purple carrot mengandungi lutein dan karotenoid mampu melindungi tubuh dari kanser kolon.
Melindungi kualiti kesihatan mata
Makanan yang kaya
dengan anthocyanin seperti lobak Ungu atau puple carrot boleh membantu
meningkatkan kesihatan mata anda.
Kajian menunjukkan bahawa anthocyanin membantu dari segi meningkatkan penglihatan mata pada waktu malam dan meningkatkan peredaran dalam kapilari retina.
Kajian menunjukkan bahawa anthocyanin membantu dari segi meningkatkan penglihatan mata pada waktu malam dan meningkatkan peredaran dalam kapilari retina.
Manakala Lutein dalam lobak Ungu atau purple carrot juga berfungsi untuk melindungi kualiti mata & ia digelar "vitamin mata". Lutein biasanya digunakan dalam rawatan pencegahan masalah @ kemerosotan mata seperti katarak & retinitis pigmentosa.
Antiviral, antiseptic & anti
microbial
Ia sangat bagus untuk
melawan virus & bakteria yang mudah berjangkit dan mudah merebak seperti
flu, campak & jangkitan dalaman seperti jangkitan pada salur kencing, mulut
& perut.
Memperbaiki kesihatan vascular
Kandungan vitamin A
yang tinggi dalam lobak Ungu atau purple carrot membantu untuk meningkatkan
sistem imun & menghalang lemak ke arteri Kita.
Hal ini kerana
jikalau lemak sampai ke arteri akan menyebabkan ianya tersumbat. Kesannya,anda
akan dihinggapi sakit jantung, jantung tersumbat dan pelbagai penyakit lain.
Jadi bagi mereka yang
berisiko tinggi menghidap penyakit jantung sangat disarankan untuk mengambil
Vivix sebagai seupplement utama.
CARA MUDAH UNTUK MENDAPATKAN KHASIAT LOBAK UNGU ATAU PURPLE CARROT
Dalam Vivix memang dah terkandung lobak ungu atau purple carrot. Selain itu, terdapat juga anggur muscadine, Elderberry Eropah dan Polyganum Cuspidatum sebagai ramuan utama dalam Vivix...sebab itu lah VIVIX sungguh special dan mahal harganya...
Yang teringin nak perolehi atau nak mencuba nak dapatkan VIVIX SHAKLEE ini boleh hubungi saya KAKINA :
1) Dengan segera melalui WhatsApp
2) Membuat pembelian sendiri menggunakan online transfer ataupun kad kredit dengan klik icon di bawah ini
Pengedar :- Selayang, Batu caves , Gombak , Taman selayang , Pinggiran Batu caves , Taman seri Gombak , Greenwood,Hospital Selayang ,Kampung Nakhoda , Kampung Laksamana , Taman Koperasi Polis,Balai Polis Bukit Idaman, Taman Samudera , tAMAN BOLTON , Taman Jasa Utama , Bandar Baru Selayang...dan lain2 lagi . Penghantaran POS dimerata tempat
Tiada ulasan:
Catat Ulasan