24 Julai 2017

RESEPI AYAM UNGKEP SEDAP DAPUR KECIL KAKINA

Masak ayam...
Apa lagi lah menu nak masak dengan bahan utama AYAM..
Ayam ooo ayam...Sebenarnya hari Sabtu hari tu kakina pergi pasar...Tiba2 nampak pulak ayam Pencen...
Automatic terfikir beli je lah...lagi pon murah je seekor , cuma RM 6.00 saja...berbanding kalau beli ayam bandar sekilo RM 8.00..kalau seekor dah hampir 2 kilo...

Bila dah beli ..bawak balik tak tau pulak nak buat apa menu...cuci-cuci terus simpan dalam Petiais bagi beku...Pagi  ni baru tergerak terfikir nak masak , masakan jawa...Ayam UNGKEP...Resipi main agak2 je sebab dah lama sangat tak buat...Masih teringat gak lah resipi yang biasa mak buat...dulu dulu masa kakina kecik2 duk kampung....Gupanya mudah je resipi ni...main baling-baling je...tk banyak bahan pon ...mudah semudah ABC tau....





Mari kakina terangkan resipi yang mudah ni...siapa pon boleh buat...

RESIPI - AYAM UNGKEP versi KAKINA dari dapur kecil ku..

Bahan-bahannya : -
Seekor Ayam Pencen/Tua ( Nak guna Ayam bandar pon boleh gak ) 
4 batang serai ( dititik / ketuk )
Santan dalam - RM 2 bagi lemak ( guna santan kotak pon boleh gak )
Minyak sikit ( kalau tak suka minyak pon boleh )
Garam, gula
Assam keping ( 2 keping)
Cili api bagi pedas ( 6 biji- ketuk je )

Bahan-bahan kisar
4 SuduBesar ketumbar
2 SuduBesar Jintan Manis
2 SuduBesar Jintan Putih
2 inci halia
2 inci kunyit hidup ( boleh guna gak kunyit serbuk dalm 1 suduteh )
4 batang serai
2 Buku Bawang besar
4 Biji Bawang kecik
4 Biji Bawang Putih


Siapa tak tau....ni dia rupa #JINTAN MANIS, JINTAN PUTIH, KETUMBAR...

Cara-caranya :-
Potong lah ayam tu kecik2..basuh macam biasa
Tumis macam biasa...masukkan serai yang telah dititik/ketuk tadi
Lepas tu masukkan bahan kisar...masak hingga naik bau ..
Masukkan ayam tadi..taruk lah air...sampai tenggelam...dan santan ( ikut suka )
Masukkan asam keping...garam gula..
Masak sehingga agak2 kering....dalam 1-2 jam...ye..sebab ni guna ayam pencen..kalau ayam bandar dalam 1/2 jam je...

** kalau tak menumis...masukkn ayam..rempah..serai...air...masak hingga hampir kering...

Tadaaaa dah siap...mudah je kan...




Mudah je kan...sedap dimakan dengan nasi putih...kalau kakina suka main ratah lauk je...
Memang frvt kakina...tak payah lauk lain kalau dah ada lauk ni...dulu dulu ler masa kat kampung...mak guna ayam kampung ...SEDAP TAU....cuba lah...

Jom try 

4 ulasan:

  1. InshaAllah, nanti boleh dicuba. Nampak sedap juga tu

    BalasPadam
  2. Wah ayam ungkep. Sedapnya. Resepi menarik. Terima kasih.

    BalasPadam
  3. Lama dah Asy cari resepinya ayam ungkep ni. Fevret for Javanese

    BalasPadam