29 Julai 2017

RESEPI - IKAN KELI MASAK LEMAK CILIAPI CEKUR dari DAPUR KAKINA

IKAN KELI...atau nama lain EWAK LELEH...
Tak ramai suka makan ikan keli kan...Sedap tau ikan ni...kalau tau masak ..
Ikan keli pon tak mahal sebenarnya....

Nak dijadikan cerita dulu dulu  b4 khawin pon kakina memang tak makan ikan keli ni...Tah munkin sebab masa dok kampung ikan keli ni orang tak bela...kalau dapat pon dari parit parit je...Semenjak berkhawin pandai lah pulak makan Ikan keli ni...lagi -lagi dimasak lemak cili api cekur...memang per mak lalu pon tak sedor...makan boleh bertambah tau....kalau tak control...

Bukan saja kakina suka , satu kelurga pon suka makan berlauk ni....
Dok cerita tentang ikan keli masak gini...Teringat pulak arwah bapa kakina, arwah memang peminat ikan keli masak begini...Setiap kali kakina balik kampung di Johor..arwah akan suruh masak macam ni...Beliau sanggup cari ikan keli kt pasar atau kawan-kawan di kampung dan suruh masak...Berselera betol belia makan lauk ikan keli ni...seronok tengok..

Tetapi sekarang sudah  tiada lagi ....hanya tinggal kenangan...je...alfatihah untuk arwah abah...moga arwah tenang aman disana...amin




Dok bebel lupa pulak nak bagi resipi sedap ni kan....
Ok lah kakina share resepi simple ni...mudah je benonya..tak payah nak tumis bagai...campak-campak je..kat dalam kuali...Tapi tumbuk tau cili api tu...jangan ingat campak ssemua...heeeeejahanam kooo

Jom intai resepi dari Dapur kakina...

RESEPI - IKAN KELI MASAK LEMAK CILIAPI CEKUR

Bahan-Bahannya : ( sukatan 5 orang makan )

Ikan Keli ( ikut suka nak berpa ekor ) 
*4 Ulas Bawang Merah yang kecil
*3 Ulas Bawang Putih
*1 Inci Halia
*1 Inci Kunyit Hidup
*7 Biji Cili Api
*4-5 biji cekur amik yang besar sikit
Santan Kotak ( 1 kotak )
Garam
Assam keping 





  




Cara-Caranya :-

1. Basuh ikan keli dengan air .Lepas tu lumur dengan assam jawa atau tepung gandum bagi hilang lendir2 ikan tu...

2. Dah siap basuh ..lumur pulak dengan serbuk kunyit dn sedikit garam halus..

3. Dah siap boleh goreng atau pon dibakar ikan tu ya

4. Bahan yang bertanda (*) tu semua tumbuk halus tau...dah siap masukkan dalam kuali bersama air sikit juga santan...

5. Bagi didih dalam 5 minit masukkan garam dan assam keping dalam sekeping je...

6. Masukkan ikan bagi rata rasa...

7. Potong daun cekur dan masukkan dalam kuali sekali...biar didih sekali lagi...dan angkat ler...

(***PERINGATAN jangan bagi santan tu pecah minyak ya...) 



Ok dah siap...boleh dimakan...mudah je kan..resipi tu...
Boleh try buat if berminat....

#masakkanairtanganibuyangpalingsedap
#jomasak
#stargazerblog

3 ulasan:

  1. saya suka ikan keli. Tapi tak pernah la masak pakai daun cekur..Nanti boleh lah cuba buat.

    BalasPadam
  2. Fuh, sedapnya. Lama tak makan ikan keli ni. Masak lemak cekur ni memang membangkitkan selera. Sedapnya.

    BalasPadam
  3. Wow..mcm sedap ooo..thank tips buang hanyir tu..nanti mau try laa..

    BalasPadam