21 Ogos 2020

RESIPI DAGING MASAK MERAH Dari Dapur Kecil KAKINA

Daging masak merah, per sedapnya bila dapat makan dengan nasi putih bersama ulam2 kampung 
lelagi bila time lapo boleh bertambah nasi dipinggan tanpa rasa ..arrr karang gemuks lah silap hari bulan boleh tak nampak mak mertua lalu belakang..

Yang banyak dapat daging ketika hariraya korban tu, mai intai intai resipi kakina yang mudah n simple saja.Tak perlu banyak bahan pon..

Masak kena rajin tak rajin tak berasap lah dapur hang...tu yang ramai je zaman sekarang dapur tak berasap..Nak makan ordr Grab aado....kan kan


RESIPI DAGING MASAK MERAH


Jom rajin rajin masak untuk keluarga kita ..suami..anak2 juga ibubapa ..Tukar selera ..dari asyik makan je kedai ordr je...cuba-cuba lah masak sendiri .If tak tau akan jadi tahu juga..Dari tak sedap pasti jadi lebih sedap kelak.Tak cuba tak tau kan...dah cuba baru tahu..

Sebenarnya nak masak ni bukan susah tau...Bile kita ikhlas membuat pastinya mudah.Yang penting adalah hati tu sendiri..
 
Daging memang boleh kita pelbagaikan jadikan masakkan yang sedap yang simple..
Antaranya daging masak kicap, daging masak sop, daging masak kari , daging masak kurmak, daging masak assam pedas, daging masak papparik..
 
Tapi kali ni kakina nak lain sikit daging masak merah versi kakina dari dapur kecilku..
 
Mari kita usaaaa Resipi ya... 
 
RESIPI DAGING MASAK MERAH - Versi Kakina
 
Bahan2nya:-
Daging 1 kg - rebus dan taruk sedikit warna merah ( kakina guna starbrand )
Bawang besar - 2 biji ( potong bulat )
Halia 2 inci ( potong panjang dan halus )
Lada Bombay 2 biji ( merah + hijau ) 
Cili api 10 biji ( ikut suka nak pedas ketidak ) 
Cili kering 6 biji ( di blender )
Lobak 1 batang ( potong panjang dalam 2 inci )
Putik jangung ( 1 bungkus )
Kacang panjang dalam 4 batang ( potong dalam 2 inci )
Serai 2 batang ( ketuk )
Daun limau purut 5 keping
Garam
Gula 
CILI SOS
Tomato sos
Sos tiram
Minyak
Air 

 
Cara2nya:-
Daging yang dah direbus toskan airnya dan potong2 nipis -simpan tepi

Tumis cili blender..sampai naik bau..masukan halia ,serai dah siap masukan daging yang dipotong tadi...

Lepas tu masukkan sos yang 3 jenis tu tadi...masukkan sayur, putik jagung , lobak masak dan gaul baru masukkan cili bombey cili padi daun limau purut...

Rasa dulu...air jangan lupa ya kalau nak yang berkuah sikit..
garam gula jangan lupa pulak taruk ya

MUDAH JE...dah complet bahan..ada sayur ada daging..boleh dihidangkan dengan nasi putih atau nasi minyak memang sedap..

SELAMAT Mencuba ...

.....Next resipi ada lagi....
tunggu

Tiada ulasan:

Catat Ulasan